zondag 3 mei 2020

Vlootbewegingen in de Zuid-Chinese Zee

29 april - De geleide-wapen-kruiser Bunker Hill (CG-52) van de VS-marine heeft deze week in de Spratly Archipel in de Zuid-Chinese Zee een vrije navigatie operatie (FONOP) uitgevoerd om de Chinese aanspraken op dit gebied te bestrijden. Eerder deze week was de destroyer Barry (DDG-52) al rond de Paracel-eilanden voor de kust van Vietnam gevaren.
Het Zuidelijke Regionale Commando van de Chinese marine tekende protest aan en stelde de Barry te hebben verjaagd. Er waren echter geen aanwijzingen dat de destroyer van het geplande trajekt was afgeweken.
De Barry, de Bunker Hill en het amfibische aanvalsschip America (LHA-6) hadden de laatste tijd bij de Maleisische kust als Expeditionary Strike Group (ESG) geopereerd in een gebied waar Maleisië en China een dispuut hebben over bodemschatten. Het Australische fregat Parramatta voegde zich bij dit flottielje.
De Barry was op 10 en 24 april al door de Straat van Taiwan, die de eilandrepubliek scheidt van het vasteland gevaren.
Op zijn beurt was het Chinese eskader van het vliegdekschip Liaoning (momenteel het enige vliegdekschip dat hier actief is) op 11 en 26 april door de zeestraat gevaren, die Taiwan scheidt van Japanse eiland Okinawa.
* Het maritieme konflikt ussen de VS en China in de Zuid-Chinese Zee lijkt te intensiveren.
Bronnen: The Straites Times, Stars and Stripes, (MatthewM. Burke, Aya Ichihashi), USNI News (Sam LaGrone)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten