dinsdag 8 oktober 2019

Voorlopig beperkte terugtocht VS uit Noord-Syrië (UPDATE)

8 oktober - Een woordvoerder van het Pentagon verklaarde gisteren dat er geen sprake is van een volledige terugtrekking van de VS-troepen uit Syrië. Het gaat momenteel om 50 tot 100 special forces die na de verklaring van president Trump van een dag eerder verplaatst worden naar andere lokaties in Syrië. Trumps besluit zou de special forces uit de zone langs de grens halen, waar zich mogelijk een Turkse invasie van Syrisch grondgebied gaat afspelen. Het Pentagon verklaarde zich neutraal ten opzichte van een degelijke Turkse operatie.
Inmiddels is Turkije uit de zogenaamde air tasking order (ATO) van de VS-luchtmacht gezet en krijgt het geen drone-gegevens van de VS meer doorgespeeld. De ATO is een uitvoerig dokument met alle vluchten, dat door een centrum voor luchtoperaties elke dag wordt vastgesteld. Uit dit Joint Air Operations Center is Turkije eveneens verwijderd.
De Times van Londen bericht dat Britse special forces in het noordoosten van Syrië (naar verluidt enkele honderden) een probleem hebben als de VS zich uit het gebied terugtrekt. De elitetroepen zijn logistiek volkomen afhankelijk van de VS. Een gedeeltelijke terugtrekking van de VS zal waarschijnlijk leiden tot navenant minder Britse troepen.
Bronnen: Military Times (Shawn Snow), The Times (Lucy Fisher)
UPDATE: 10 oktober - Het Turkse front strekt zich volgens de analyse van Al-Monitor uit over 80 km tussen de grenssteden Akcakale en Ceylanpinar.
Ingezet zijn twee pantserbrigades (tanks), twee pantserinfanteriebrigades, een commandobrigade, twee bataljons speciale gendarmerie, 6000 special forces en 5000 militieleden van het door Turkije gesteunde Syrische Nationale Leger (SNA - dat is een federatie van milities, dus niet het regeringsleger). Nog 1400 SNA-strijders zijn overgebracht naar Akcakale en doen nu mee aan de operatie.
In de eerste fase worden 3-4 bases van bataljonssterkte ingericht op hoogtes in de buurt van de grens, ondersteund door 155 mm geschut en MLRS (meervoudige raketwerpers) vanuit Turkije zelf.
In de tweede fase worden de brigades in beweging gezet om dieper op Syrisch gebied door te dringen tot de M-4 autoweg, die parallel met de grens loopt. Daarvoor zal volgens Al-Monitor beslist luchtsteun nodig zijn.
De derde fase is een bezetting, waarbij het de bedoeling is Syrische vluchtelingen ten oosten van de Eufraat te settelen.
Bron: Al-Monitor (Metin Gurcan)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten