donderdag 31 oktober 2019

Italië trekt raketverdediging uit Turkije terug

25 oktober- Italië zal eind dit jaar zijn batterij SAMP/T raketverdediging en 130 militairen terugtrekken uit Turkije. Het onderdeel was gestationeerd aan de Turks-Syrische grens in het kader van een NAVO-voorziening om het land te verdedigen. Met dat doel heeft ook Nederland een aantal jaren Patriotraketten in de buurt van de grens geplaatst. Die werden niet vervangen vanwege materieelgebrek.
Het Italiaanse besluit heeft officieel niets te maken met de Turkse invasie in Syrië en de verlenging tot, maar niet langer dan, 31 december was eerder dit jaar goedgekeurd, wordt gezegd.
Een expert uit Rome zegt: "Het bedient de publieke opinie en oefent druk uit op Turkije, maar handhaaft tegelijkertijd de Italiaanse verplichtingen aan de NAVO zonder de betrekkingen met Turkije echt te verbreken." En dat laatste is weer van belang vanwege de Turkse rol om vluchtelingen tegen te houden.
Ook Spanje overweegt volgens El Pais zijn Patriot raketten uit Turkije terug te trekken. Hun verblijf moet eveneens in december verlengd worden.
Bron: Defense News (Tom Kington)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten