zaterdag 12 januari 2019

VS verplaatsen troepen van Syrië naar Kirkoek (UPDATE 3)

7 januari - Volgens een woordvoerder van de Koerdische peshmerga hebben de VS een groot aantal troepen uit Syrië en de Iraakse provincie Anbar verplaatst naar de de legerbasis K1 in Kirkoek. De basis (15 km van het centrum van Kirkoek) werd tot oktober 2017 (mislukt referendum over Iraaks-Koerdische onafhankelijkheid) gekontroleerd door de peshmerga en daarna door het Iraakse regeringsleger.
Eerder was bericht dat de lucht- en artillerieaanvallen van het VS-leger op ISIS in Syrië waren verhevigd na het besluit van president Trump om zijn troepen terug te trekken uit Syrië. Tussen 16 en 29 december weren in het kader van de Operatie Inherent Resolve (CJTF-OIR) 469 aanvallen uitgevoerd. Ook de Iraakse luchtmacht voert inmiddels met F-16s aanvallen uit in Syrië tegen ISIS - in tegenstelling tot de westerse coalitie met toestemming van de Syrische regering.
Bronnen: Rudaw (Iraaks Koerdistan), Military.com (Richard Sisk)
UPDATE: 10 januari - Het is nu duidelijk dat Central Command van de VS bezig is met de uitvoering van een plan om troepen terug te trekken uit Syrië, volgens de Wall Street Journal. Het blijkt ook dat er in december vorig jaar een presidentiële richtlijn is uitgevaardigd in deze zin.
Woordvoerders van het Pentagon bevestigen dat grote aantallen grondtroepen op weg zijn naar Syrië (!) om te helpen bij de terugtocht en een parate amfibische groep (ARG) onder leiding van het grote mariniersschip Kearsarge met de 22ste Marine Expeditionary Unit (MEU), helikopters en gevechtsvliegtuigen naar de regio gaat om steun te verlenen. Vanuit bases in Koeweit en Irak (vliegbasis al-Asad) zal de terugtrekking georganiseerd worden. Een definitieve einddatum voor het proces wordt niet meer gegeven om ruimte te bieden voor onderhandelingen met Turkije, dat heeft gedreigd een bufferzone in Syrië te bezetten.
Bron: The Wall Street Journal (Nancy A. Youssef, Dion Nissenbaum)
UPDATE 2: 11 januari - De coalitie verklaart dat het transport van materieel uit Syrië is begonnen, maar nog niet dat van personeel. De aftocht gebeurt in overleg met de bondgenoten en partners en de operationele omstandigheden (eerder was in dat verband het weer genoemd - zandstormen  bieden ISIS de mogelijkheid voor een tegenoffensief).
Bron: Reuters (Rodi Said, Phil Stewart)
UPDATE 3: 14 januari - Volgens de militaire expert Hisham al-Hashemi bij de (Saoedisch georiënteerde) Asharq Al-Awsat zullen VS-troepen uit Syrië worden verdeeld tussen een aantal Iraakse bases: Erbil, de basis in Sinjar, legerkamp Noord-Rummaneh en de basis Ain al-Assad plus het noordelijk deel van het distrikt Ar-Rutba. Hij zei ook dat deze troepen zich momenteel verplaatsen tussen de bases K 1 in het zuiden van Kirkoek en K 2 in het noorden van (provincie) Salaheddine. Ze reorganiseren gezamenlijke kampementen van Mansuriyah tot Halabja.
* In de Saoedische visie wordt dit gezien als een blokkerende positie ten opzichte van Iraanse invloed. Ik heb dit nog niet uit andere bron bevestigd gezien. Intussen zijn Iraakse parlementsleden bezig steun te vergaren voor een besluit om het VS-leger de deur te wijzen.
Bron: Asharq Al-Awsat (Hamza Mustafa)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten