donderdag 10 januari 2019

Onenigheid binnen Turkse landmachttop over militaire operatie in Syrië

4 januari - Turkse nieuwsbronnen melden dat twee belangrijke Turkse landmachtgeneraals plotseling zijn overgeplaatst naar kantoorbanen. Het betreft de commandant van het Iraaks-Syrische front generaal (****) Ismail Metin Temel van het 2e Turkse leger en brigadegeneraal Musafa Barut, de commandant van de 4e commandobrigade. Temel had een belangrijke rol gespeeld bij de leiding van de operaties Euphrates Shield (ten westen van de Eufraat) en Olive Branch (Afrin) in Syrië. De twee zouden kritiek hebben gehad op het plan voor een nieuwe operatie ten oosten van de Eufraat in Koerdisch gebied. Dit zou gaan om - in eerste instantie - het vestigen van een bufferzone van 10-40 km op Syrisch grondgebied. Het plan is voorlopig doorkruist door de aankondiging van de VS over een snelle aftocht van hun troepen in dit gebied.
De militaire expert van Al-Monitor, Metin Gurcan, had eerder al gesteld dat het Turkse leger overbelast dreigt te worden omdat de beste onderdelen nu ingezet zijn binnen Turkije zelf (tegen de PKK), in Noord-Irak en in het noorden en westen van Syrië.
Op 28 december waren 50 Turkse tanks onder commando van de 20ste pantserbrigade vanuit de provincie Hatay (in het westen naar de Syrische grens gestuurd bij de stad Sanliurfa) 80 km ten oosten van de Eufraat. In de eerste helft van december waren ook al troepenverplaatsingen van deze zelfde brigade op het zelfde punt gemeld. Onduidelijk of het om dezelfde bataljons gaat.
Bronnen: Al-Monitor (Fehim Tastekin), Al-Masdar News
ZIE OOK: Metin Gurcan, Why Erdogans favorite general lost his job. Al-Monitor, 7 januari 2019

Geen opmerkingen:

Een reactie posten