dinsdag 2 oktober 2018

VS-marine vaart in de buurt van omstreden eilanden in de Zuid-Chinese Zee (UPDATE)

1 oktober - De geleide-wapen-destroyer Decatur van de Amerikaanse marine heeft binnen de twaalfmijlszone van de Gaven en Johnson riffen in de Spratly-archipel van de Zuid-Chinese Zee een freedom of navigation operation (FONOP) uitgevoerd, die het recht van de VS om daar te varen moet afdwingen. De VS beschouwen dit gebied als behorend tot de internationale wateren, terwijl China de soevereiniteit erover claimt.
De laatste FONOP van de VS met twee oorlogsschepen vond plaats in mei in de twaalfmijlszone van vier van de Paracel eilanden, eveneens in de Zuid-Chinese Zee.
De militaire spanningen tussen de VS en China zijn aan het oplopen, waarbij een vlootbezoek van [het amfibische aanvalsschip Wasp ] aan Hongkong door China is afgelast en een gepland bezoek van minister van defensie Mattis aan Peking in oktober niet doorgaat. Ook een vergadering van de twee marineleidingen gaat niet door.
Bron: CNN (Ryan Browne)
UPDATE: 2 oktober - Het blijkt nu dat tijdens de FONOP de Chinese marine de destroyer Luyang (stuurde om de Decatur te onderscheppen. Het Chinese schip naderde tot een onveilige afstand van 40 meter, waardoor de Amerikanen op hun beurt boos werden.
Bron: AFP
AANVULLING: Een later bericht duidt het Chinese schip aan als de destroyer Lanzhou [PRC 170].
ZIE OOK: Ben Werner, China’s Atypical Response To US Navy FONOPS May Be a Message to Trump Administration. USNI News, 3 oktober 2018

Geen opmerkingen:

Een reactie posten