dinsdag 23 oktober 2018

Welke wapens kunnen de VS opstellen na opzegging van het INF-verdrag? (UPDATE)

22 oktober - Het INF-verdrag uit 1987 verbiedt het opstellen van kruisraketten en ballistische raketten met een bereik tussen 500 en 5500 km. Breaking Defense geeft een overzicht van wapensystemen van de landmacht die de VS kunnen opstellen, als ze dit verdrag opzeggen:
1. Uitbreiding van het bereik van raketsystemen voor een kortere afstand. Van deze is de nu bestaande ATACMS met een maximaal bereikt van 300 km te verouderd om het de moeite waard te maken te moderniseren. Maar het bereik van de geplande Precision Strike Missile (PRSM) kan gemakkelijk worden vergroot tot verder dan 500 km.
2. Voorwaarts op land gestationeerde Tomahawk kruisraketten, waarvan de konventionele maritieme versie wijdverbreid is bij de marine. Dit is volgens Breaking Defense de gemakkelijkste oplossing, omdat de VS al hiervoor geschikte lanceerinrichtingen (Aegis Ashore) installeren in Polen en Roemenië.
3. Voorwaarts op land gestationeerde ballistische raketten voor de middellange afstand. Een nieuw te ontwikkelen variant op de Pershing-II van de jaren tachtig.
4. Hetzelfde, maar dan met een nieuwe raketkop (re-entry vehicle), een TSV (Trajectory Shaping Vehicle). Dit is een nog te ontwikkelen luchtvoertuig dat geen zuivere ballistische baan volgt, maar wendbaar is en een glijdende baan volgt. Dat maakt het moeilijker op te vangen door een raketschild.
Een expert bij Die Welt (Steven Pifer van Brookings Institution) noemt nog een alternatief dat voor de meeste Europese landen acceptabeler zou zijn: verplaatsing van B-2 strategische bommenwerpers naar Europa. Tot nu toe heeft alleen Engeland zich achter het plan van president Trump geschaard om het INF-verdrag op te zeggen. Ook meldt Die Welt dat de experts van het Zweedse Instituut SIPRI eraan twijfelen of de Russische 9M729 kruisraket die de woede van Trump heeft opgewekt werkelijk is getest over de door de VS genoemde afstand.
Bronnen: Breaking Defense (Sydney J. Freedberg Jr.), Die Welt (Pavel Lokshin)
AANVULLING: De reden dat president Trump het INF-verdrag wil opzeggen is de veronderstelde stationering door Rusland van een nieuwe nukleaire kruisraket met een bereik van meer dan 500 km. Als wat de VS zeggen klopt, is dit in strijd met het INF-verdrag. De VS noemen het wapensysteem de SSC-8, de Russische naam zou 9M729 zijn. De New York Times en de Washington Post hebben begin vorig jaar op basis van inlichtingenrapporten en commentaren van experts bericht dat Rusland twee afdelingen SSC-8 operationeel had gesteld. De ene zou zijn gestationeerd op de testbasis bij Kapustin Yar bij Volgograd en de andere op een onbekende lokatie.
De SSC-8 zou een afgeleide zijn van de maritieme Kalibr kruisraket die niet onder het INF-regime valt in combinatie met de lanceerinstallatie van de Iskander, een raketsysteem voor korte afstand.
Naar analogie van het Iskandersysteem werd verondersteld dat een afdeling SSC-8 zou bestaan uit vier mobiele lanceerinstallaties elk met zes geleide wapens.
Bronnen: New York Times (Micheal R. Gordon),
Wahington Post (Thomas Gibbons-Neff)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten