maandag 7 mei 2018

Zweden verzamelt elektronische inlichtingen in het oosten van de Middellandse Zee

2 mei - The Aviationist meldt dat een vliegtuig van de Zweedse luchtmacht voor het verzamelen van elektronische inlichtingen (ELINT) is begonnen met operaties in het oostelijk deel van de Middellandse Zee in de buurt van Syrië. Het gaat om een van twee omgebouwde Gulfstreams waarover de Zweden sinds 1992 beschikken. Ze gebruiken sensoren om elektronische signalen op te vangen, die dan worden geanalyseerd door personeel van de FRA (militaire eenheid voor verbindingsinlichtingen). Meestal doen ze dat rond de Russische basis Kaliningrad in de Baltische Zee.
De meest aannemelijke verklaring dat ze nu in de Middellandse Zee opereren is volgens The Aviationist dat ze bezig zijn basisinlichtingen te verzamelen over Russische wapensystemen (ook schepen) die momenteel aanwezig zijn in en rond Syrië, maar ook in Kaliningrad kunnen opduiken. Ze werken dus aan de Baltic Electronic Order of Battle.
Ook spionagevliegtuigen en drones van de VS (P-8 van de marine, RQ-4 en RC-135 van de luchtmacht) zijn de laatste weken in de Middellandse Zee aktief.
Bron: The Aviationist (David Cenciotti)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten