maandag 23 april 2018

VS overwegen vliegdekschip in Europa te houden (UPDATE)

21 april - In tegenstelling tot wat gebruikelijk is overwegen de VS het eskader van vliegdekschip Truman in de Middellandse Zee te laten blijven en niet via het Suezkanaal naar het Midden-Oosten door te laten gaan. Het zou een antwoord zijn op Russische en Syrische militaire activiteiten en andere schepen vrijmaken om te patrouilleren in de Baltische en de Zwarte Zee.
De vliegdekschepen zijn de laatste tijd actiever in de Middellandse Zee. In 2016 deed de Truman van daaruit aanvallen op ISIS en in 2017 de George H.W. Bush. De Perzische Golf heeft het vanaf 2015 regelmatig een paar maanden zonder een vliegdekschip moeten stellen. De bombardementen werden dan vanuit vliegvelden op het land uitgevoerd.
Bron: Defense News (David B. Lerner)
UPDATE: 2 mei - De Truman met eskader (o.m. geleide-wapen-kruiser Normandy, geleide-wapen-destroyer Forrest Sherman en het Duitse fregat Hessen) is de Straat van Gibraltar doorgevaren en de Middellandse Zee binnengegaan.
Hieraan voorafgaand hadden de schepen en vliegtuigen van het Truman-eskader op 23 april geoefend met de Marokkaanse marine en luchtmacht bij oefening Lightning Handshake 2018. Van Marokkaanse kant deed daarbij het fregat Mohammed VI mee.
Bronnen: UK Defence Journal (George Allison), defenceWeb

Geen opmerkingen:

Een reactie posten