maandag 30 april 2018

Franse special forces versterken de VS-operaties in Syrië

27 april - Minister van defensie Mattis heeft in de defensiecommissie van de Amerikaanse Senaat bevestigd dat Franse special forces de laatste twee weken in Syrië zijn aangekomen om de operaties van de VS tegen ISIS aldaar te ondersteunen. Er zijn momenteel rond 2000 VS-militairen in Syrië, meest commando's.
Het Turkse persbureau Anadolu had gemeld dat Franse troepen de Syrische provincie Al-Hasakah gisteren waren binnengegaan vanuit hun eerdere stellingen in de Iraakse provincie Nineveh. De Fransen zouden de stad Rmelan hebben bereikt die in handen is van de Koerdische YPG en waar momenteel een Amerikaanse militaire basis is. Volgens Anadolu heeft Frankrijk nu militair personeel op vijf plaatsen in Syrië.
* Het Pentagon wil zijn posities in Syrië kennelijk zo lang mogelijk handhaven (daarover ging het debat in de Senaat), terwijl president Trump het vertrek een paar keer heeft aangekondigd. De Franse steun ontleent zijn mandaat aan de strijd tegen ISIS, maar lijkt ook bedoeld om de Amerikanen te steunen tegen Turkije, dat de zone waarin de Koerdische bondgenoten van de VS het voor het zeggen hebben op zijn minst wil verkleinen.
Bron: France 24, Al-Masdar
AANVULLING: The National meldt enkele details over de versterking van de Amerikaanse posities. Bij de stad Hasakah zijn twee al bestaande stellingen uitgebouwd, waarvan een dichtbij het dorp Tel Baydar, waar een landingsbaan zou zijn verbeterd. Er is nu een betonnen afscheiding met bewaking, wachttorens en een greppel  rond de basis. Zwaar materieel is aangevoerd en er is een platform voor helikopters. De grootste Amerikaanse basis is in een cementfabriek bij Kobani, waar ook Deense en Franse special forces aanwezig zijn. En de Fransen zitten nu in Al Alyah in een oude stelling van het Syrische regeringsleger in het zuidelijk deel van Al Ayn. Mogelijk komt daar een Franse basis.

Een belangrijke Amerikaanse basis is verder in de olie-installatie van Conoco. Volgens de bronnen van The National gaat het de Amerikanen niet om de olie zelf (die is alleen van Syrisch binnenlandse belang) maar om zo invloed uit te blijven oefenen op de toekomst van Syrië.
Bron: The National (David Enders)

One of the most important American locations is in the Conoco oil facility. H


Geen opmerkingen:

Een reactie posten