dinsdag 24 mei 2016

Gezamenlijke marine-oefening van Thailand met de VS (en ook met China)

24 mei - De VS en Thailand zijn begonnen met de marine-oefening Guardian Sea in de Andamanse Zee (grenzend aan de Golf van Bengalen). De oefening duurt van 23 tot 27 mei. Aan Amerikaanse kant doet de geleide-wapen-destroyer USS Stethem (DDG 63) mee en een onderzeeër van de Los Angeles-klasse. Amerikaanse marinepersoneel van Task Force 73 (van de Zevende Vloot) en Destroyer Squadron (DESRON) 7 nemen ook deel.
Overigens begon vrijwel tegelijkertijd (tot 9 juni) een oefening van de Thaise en de Chinese mariniers op de marinebasis Sattahip, tevens het hoofdkwartier van de Thaise mariniers. Aan Blue Strike 2016 (in 2010 is de oefening voor het eerst gehouden) nemen rond 1000 militairen van beide kanten deel met helikopters, raketlanceerders, tanks, snelboten en diverse soorten artillerie. The Diplomat benadrukt de intensivering van de Chinees-Thaise militaire relaties.
* Het lijkt erop dat Thailand zich verder gaat bekwamen in de riskante geopolitieke evenwichtskunst. Sinds  een coup in 2014 wordt het land door de militairen geregeerd.
Bron: The Diplomat (Prashant Parameswaran)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten