donderdag 12 mei 2016

VS zetten Europees ruimteschild aan

11 mei - Morgen zal de eerste in Europa op het land gevestigde installatie met onderscheppingsraketten van de VS worden geopend op de Naval Support Facility Deveselu in het zuiden van Roemenië. Het wapensysteem heet Aegis Ashore Missile Defense System en maakt deel uit van de European Phased Adaptive Approach (EPAA), het Europese ruimteschild van de NAVO. Andere onderdelen daarvan zijn een radarinstallatie in Turkije [bij Kürecik], vier geleide-wapen-destroyers van de VS in Spanje, een commandocentrum op de luchtmachtbasis Ramstein in Duitsland (moet in juli worden geaktiveerd) en een tweede onderscheppingsbasis in Polen [bij vliegbasis Redzikowo], waarvan de bouw overmorgen begint. Het ruimteschild in Roemenië kost 800 miljoen dollar. Het werkt tegen ballistische raketten, niet tegen kruisraketten. Daarom heeft de installatie in Roemenië nu eigenlijk zelf weer luchtafweer nodig. De Amerikaanse marine heeft de NAVO gevraagd dit te betalen.
* Het ruimteschild is officieel nog steeds tegen Iran gericht, hoewel een aanval door Iran met een konventionele raket op Europa een onwaarschijnlijk scenario is. Rusland is er dan ook van overtuigd dat hele netwerk tegen zijn strategische kernmacht is gericht. Dit zou meer hout gaan snijden als de 24 SM-3 interceptieraketten verder worden gemoderniseerd, een maatregel die president Obama heeft opgeschort.
Bronnen: Stars and Stripes (Steven Beardsley), Reuters (Robin Emmott)
UPDATE: Denemarken zal minstens één van de Iver Huitfeldt-klasse fregatten uitrusten met de sensoren om onderdeel van het ruimteschild te hgaan uitmaken. Hiertoe is een kontrakt gesloten met de defensiegroep Terma.
Bron: Defense News (Gerard O'Dwyer)
UPDATE 2: 25 mei - De Poolse site wordt als eerste uitgerust met SM-3 Block IIA raketten die snelle zijn en een groter bereik hebben dan SM-3 Block IB raketten van de Roemeense site. Jane's Defence Weekly (JDW) stelt vast dat "de kapaciteit van het  Aegis-systeem al zo groot is dat het in staat is om alles, behalve de snelste ballistische intercontinentale raketten met de hoogste banen de onderschppen en een 'robuuste kapaciteit' heeft tegen ballistische raktten voor de korte en middellange afstand."
Bron: JDW 25 mei 2016 (gedrukte editie)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten