donderdag 30 april 2015

VS weer terug in het gevecht met de Taliban

29 april - Terwijl de officiële missies van de VS-troepen in Afghanistan zich beperken tot terreurbestrijding (tegen al-Qaida en aanverwanten) en training en advies voor de Afghanen, worden ze in toenemende mate ook weer ingezet tegen de Taliban, aldus de New York Times. Het gaat vooral om luchtsteun - vaak door middel van drones - en operaties van de special forces. In maart werden 52 luchtaanvallen gedaan, in het eerste kwartaal in totaal 128, wel nog beduidend minder dan in 2014. Ze waren vooral gericht tegen het middenkader van de Taliban in meer afgelegen gebieden. Formeel gaat het dan om force protection, maar volgens bronnen van de krant wordt die in feite uitgelokt door eigen personeel in het offensief te laten gaan, die dan vervolgens ook verdedigd moeten worden.
Naar Kunduz heeft het Afghaanse leger inmiddels duizenden militairen als versterking gestuurd om een offensief van de Taliban te bestrijden. De VS zetten gevechtsvliegtuigen in, maar tot nu toe zonder bommen af te werpen. De afstand tussen de verklaringen van de regering Obama en wat in het terrein militair gebeurt neemt volgens de Times toe.
Van Aviano Air Base in Italië zijn nu F-16s met personeel van het 555ste Fighter Squdron naar Afghanistan vertrokken om luchtsteun te gaan leveren. Ze zijn eergisteren geland op Bagram. Ze lossen de F-16s van het 4e Fighter Squadron uit Utah af.
Bronnen: The New York Times (Azam Ahmed, Joseph Goldstein), AirForce Times (Brian Everstine)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten