vrijdag 3 april 2015

Gaat Pakistan deelnemen aan Decisive Storm?

30 maart - Er is nog veel onduidelijk over de Pakistaanse houding ten opzichte van de door Saoedi-Arabië geleide operatie Decisive Storm in Jemen. Volgens Reuters heeft een belangrijke regeringsfunctionaris in Pakistan gezegd dat het land troepen naar Saoedi-Arabië zou sturen om de coalitie rond een aantal Golfstaten tegen de Houthi's te ondersteunen. Maar de minister van defensie zei dat de beslissing nog niet is genomen en dat een ministeriële delegatie afreist voor overleg.
Er zijn al rond 750 tot 800 Pakistaanse militairen in Saoedi-Arabië, maar dat zijn geen gevechtstroepen. 292 Pakistaanse soldaten oefenen sinds 19 maart met de Saoedi's in Taif in Saoedi-Arabië (oefening Samsun-5). Het zou gaan om een te voren geplande jaarlijkse oefening die vorig jaar bij Jhelum in Pakistan is gehouden.
Het is denkbaar dat Pakistan bereid is om extra grondtroepen te sturen om Saoedi-Arabië te verdedigen tegen een inval vanuit Jemen, maar niet om een grondoffensief in Jemen zelf te beginnen. De Pakistaanse defensie en deviezenpositie is financieel afhankelijk van Saoedi-Arabië.
Bronnen: Defense News (Usman Ansari), Reuters (Mehreen Zahra-Malik)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten