dinsdag 7 april 2015

VS-luchtmacht mag Saoedische vliegtuigen bijtanken

2 april - Het :Pentagon heeft de weg vrijgemaakt voor Amerikaanse tankvliegtuigen om de Saoedische luchtmacht bij te tanken tijdens operaties tegen de Houthi's in Jemen, indien daarom wordt gevraagd. Woordvoerders van Central Command benadrukten wel dat het bijtanken niet boven Jemen zou plaatsvinden. Amerikaanse verkenningsvliegtuigen leveren al inlichtingen voor de Saoedische luchtaanvallen. Een hoge militaire funktionaris van de VS zei dat er wel informatie over de troepenbewegingen van de Houthi's langs de noordelijke grens met Saoedi-Arabië wordt doorgegeven, maar geen specifieke doelinformatie. De inlichtingen worden verstrekt via het 609e Combined Air and Space Operations Centre (CAOC) op de vliegbasis al Udeid in Qatar, vanwaaruit ook de luchtaanvallen tegen ISIS worden geleid. Volgens een officier zijn op dezelfde basis waarschijnlijk de tankvliegtuigen gestationeerd. De VS kunnen ook reserveonderdelen voor vliegtuigen en bommen gaan leveren en daarmee een zekere vorm van controle over de operaties uitvoeren.
Bronnen: The Wall Street Journal (Dion Nissenbaum), Time (Mark Thompson)
UPDATE: 7 april - Saoedi-Arabië zal de rekening betalen voor de Amerikaanse tankvliegtuigen. De vluchten zijn overigens nog niet begonnen. Er zijn een tiental VS-militairen ter plaatse in een joint fusion center om de logistieke details te regelen. Een hoge marinierscommandant van Central Command, generaal-majoor Sam Bundy leidt het Amerikaanse kontingent, vrij ongebruikelijk qua rang.
Bronnen: Air Force Times (Brian Everstine), McClatchy Washington Bureau (James Rosen)
UPDATE 2: 8 april - Vannacht heeft de eerste bijtankoperatie plaatsgevonden. Een KC-135 Stratotanker van de USAF voorzag een Saoedische F-15 en een F-16 van de Emiraten van brandstof. Het is de bedoeling dat elk dag zo'n vlucht wordt uitgevoerd.
Bron: Military Times (Andrew Tilghman)
UPDATE 3: 10 april - De VS gaan meer inlichtingen over doelen voor bombardementen in Jemen aan de Saoedi's leveren. Tot nu toe zou de steun door de VS beperkt zijn geweest tot het onderzoeken van de accuratesse van de Saoedische doelinformatie, maar nu gaan de VS zelf ook inlichtingen leveren die relevant kunnen zijn voor de doelkeuze, overigens nog steeds zonder direkt doelen aan te wijzen. Ook zal informatie worden gegeven welke gebieden beter niet kunnen worden aangevallen in verband met burgerslachtoffers. Dit suggereert dat de VS zich zorgen maken over de bruutheid van het Saoedische optreden tegenover de bevolking. De militaire coördinatie-cel van de VS is inmiddels uitgebreid tot 20.
Bron: Reuters (Mark Hosenball, Phil Stewart, Warren Strobel)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten