zaterdag 20 april 2013

VS gaan eigen Syrisch legertje in Jordanië trainen


27 maart - De VS zijn volgens Associated Press in Jordanië al een paar maanden bezig met het trainen van een eigen legertje Syrische strijders, die in aktie kunnen komen op het moment dat de Amerikanen hiervoor groen licht geven. De operatie staat vermoedelijk onder leiding van de paramilitaire afdeling van de CIA die werkt met instrukteurs van de special forces samen met de Jordaanse geheime dienst. Op twee geheime kampen in het oosten en zuiden van het land krijgen telkens 600 rebellen tegelijk een kursus van zes weken. Het zou ook deels gaan om een 'train de trainers' programma waarbij de Syrische leerlingen - veelal Bedoeïenen en soennieten die ooit in het Syrische leger hebben gediend - op hun beurt andere Syriërs gaan trainen in Syrië zelf. De op te leiden eenheden zouden volgens een eerder verhaal in Der Spiegel niet binnen de struktuur van het Free Syrian Army vallen, maar gebaseerd zijn op afspraken met drie lokale kommandanten in de regio rond de stad Daraa. Uit een tiental eenheden met meer dan 10.000 strijders moet uiteindelijk een legertje worden gekreëerd met de naam Tawhid al-Janub (leger van het zuiden). De formatie zou in aktie moeten komen op het moment dat (delen van) het Syrische regime ineenstorten.
Wapens zoals antitankgeschut, luchtdoelraketten en meer dan 100 pick-up trucks met machinegeweren en luchtdoelkanonnen zijn nu voor een groot deel in Jordaanse magazijnen opgeslagen om te worden uitgedeeld als het moment gekomen is. Op die manier moet de rebellen van de islamistische al-Nusra de wind uit de zeilen worden genomen.
Ook Britse en Franse officieren zouden aan deze trainingen deelnemen. De recente wijziging in het Europese wapenembargo wordt door deze landen zo geïnterpreteerd dat dit soort aktiviteiten nu zijn toegestaan.
Bronnen: Associated Press (Bradley Klapper), Der Spiegel, The Guardian (Julian Borger, Nick Hopkins)
UPDATE; 2 april - Volgens Jordaanse bronnen van de de Washington Post zou oorspronkelijk het doelcijfer zijn geweest om eind juni 3000 officieren van het Free Syrian Army getraind te hebben en zou dit gezien de ontwikkeling van de gevechten nu vervroegd zijn tot eind deze maand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten