dinsdag 8 januari 2013

Patriots aanwijzing voor militaire zwakte Turkije?

28 dec. 2012 - Kadri Gursel van Al-Monitor wijdt een beschouwing aan de inzet van Patriot raketten door de NAVO in Turkije. De Amerikaanse Patriots komen in Gaziantep, de Duitse in Kahramanmaras en de Nederlandse in Adana. Ze worden in januari operationeel. Adana (met NAVO-luchtmachtbasis Incirlik) ligt op 100 km van de Syrische grens, Gaziantep op 60 km en Kahramanmaras op 150 km.
Volgens Gursel had Turkije geen ander optie. In de zomer van 2011 had het land besloten het Baath-regime in Syrië ten val te brengen. Daartoe werd een agressieve politiek gevolgd. De Syrische oppositie werd bewapend en tegen de wil van de westerse bondgenoten werd gepleit voor het kreëren van bufferzones en zelfs direkte interventie. Maar de politiek mislukte en Turkije blijkt zijn hand te hebben overspeeld. Het heeft geen middelen tegen Syrische raketten en moet nu bij de NAVO aankloppen. De militaire kapaciteit van Turkije blijkt achter te blijven bij de ambities. De toenadering tot de NAVO, die een logisch vervolg is op de ondertekening van het nieuwe strategisch koncept van de NAVO in november 2010 te Lissabon, is niet stabiel, omdat ze niet is gebaseerd op ideologische of strategische overwegingen, maar op een tekort schieten van kapaciteit.
In een eerdere uitzending van de Duitse radio NDR (15 dec. 2012, gevonden bij bits.de) wordt echter de Midden-Oosten expert Udo Steinbach aangehaald, die er vanuit gaat dat een militaire interventie in Syrië alleen nog een kwestie van tijd is. De partijen in de burgeroorlog zijn niet in staat het konflikt militair te beëindigen. De stationering van de Patriots moet in dit licht worden gezien. De NAVO-raketten zijn wel naar achteren opgesteld, maar ze zijn mobiel en kunnen in een paar uur naar de grens worden verplaatst. De voormalige Lufwaffe-generaal Hermann Hagena wordt geciteerd: "We hebben dat ook in de Irakoorlog van 2003 gezien, dat de Patriots in de praktijk achter de tankdivisies aan naar voren worden verschoven."
De Bundeswehr beschikt maar over een klein aantal van de moderne PAC-3 variant voor de Patriot, volgens kenners hebben ze er 24. Dat komt omdat ze razend duur zijn, een paar miljoen euro per stuk. Daarom worden ook oudere PAC-2 raketten meegenomen. Maar die hebben weer als nadeel dat ze tegen raketten maar marginaal inzetbaar zijn.
Een ander probleem is dat de Duitse Patriot-eenheden midden in een reorganisatie zitten. in plaats van drie squadrons zal er in de toekomst alleen nog maar het Flugabwehrraketen (Flarak)-Geschwader 1 in Husum zijn (met ploegen in Sanitz en Bad Sülze). Flarak-soldaten van deze eenheid zitten momenteel in Afghanistan als mentors en in Kosovo. Bovendien moet een groep beschikbaar blijven voor de NATO Response Force.
Bronnen: Al-Monitor (Kadri Gursel), NDR-info (Andreas Dawidzinski)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten