dinsdag 15 januari 2013

Operatie Serval (interventie Franse leger in Mali)

De raid van de rebellen uit Noord-Mali lijkt gericht te zijn geweest tegen het vliegveld bij Sévaré in de buurt van de stad Mopti. Dit vliegveld is van belang om doelen in het noordelijk rebellengebied te kunnen verkennen en bestoken. Als het echter was gelukt om ook de stad Mopti zelf te bezetten had de weg naar de hoofdstad Bamako vrijwel open gelegen en de ambities van de rebellen zijn letterlijk grenzeloos. Vandaar dat paniek uitbrak toen de defensie van het deels door het Westen getrainde Malinese leger tegen de oprukkende kolonnes leek te verkruimelen. Een snelle Franse interventie, die overigens de indruk maakt al geruime tijd te zijn voorbereid, maakte voor het moment een einde aan de opmars van de rebellen. In een tweede fase werden vervolgens doelen in het achterland gebombardeerd. De rebellen hadden een antwoord, door bij verrassing een plaats in het zuiden in te nemen met een kolonne die vermoedelijk uit Mauretanië is gekomen.

Franse middelen:

• Een compagnie van het 21e regiment mariniers (200) aangevuld met een peloton van het Vreemdelingenlegioen uit Orange (bemanningen voor pantservoertuigen) verplaatst van Operatie Epervier in Tsjaad naar Bamako (hoofdstad Mali). Operatie Epervier heeft betrekking op de Franse militaire aanwezigheid in Tsjaad sinds 1986. De Fransen kwamen daar te hulp in een vergelijkbare situatie als nu in Mali, alleen zonder islamisten; ze zijn nooit meer weggegaan.
• Een compagnie van het 2e regiment mariniers uit Auvour in Frankrijk verplaatst naar Bamako. Deze eenheid maakt deel uit van de Franse snelle interventiemacht.
• Een veertigtal pantservoertuigen verplaatst van Operatie Licorne in Ivoorkust geëskorteerd door een helikopter naar Bamako.
• Lichte Gazelle gevechtshelikopters van het 4e helikopterregiment van de special forces in Pau. De helikopters zijn niet gepantserd en vrij kwetsbaar voor grondvuur, waardoor ook een Franse officier sneuvelde. Later werden ze aangevuld met de modernere Tigre gevechtshelikopters. De Gazelles waren gestationeerd in Ouagadougou (Boerkina Faso) in het kader van Operatie Sabre en opereren vanaf een vooruitgeschoven basis bij de grens. Door de huidige operatie is bekend geworden dat sinds 2010 Franse special forces aanwezig zijn in Mauretanië en Burkina Faso.
• Vier Mirage 2000D gevechtsvliegtuigen gestationeerd in N’Djamena (Tsjaad) en ondersteund door twee tankvliegtuigen C135.
• Vier Rafale gevechtsvliegtuigen verplaatst van de basis Saint-Dizier in Frankrijk naar Tsjaad van waaruit ze deel nemen aan de bombardementen van doelen in het achterland in Mali.
• Maritieme verkenningsvliegtuigen Atlantique 2 van de marine, vermoedelijk vanuit Dakar (Senegal).
• Twee Mirage F1 CR verkenningsvliegtuigen verplaatst van Tsjaad naar Bamako.
• Transportvliegtuigen C-130 Hercules en C-160 Transall
Update: 1 feb 2013 - De Atlantique2 is inmiddels ook ingezet als bommenwerper. Het vliegtuig is hiervoor sinds de zomer van 2008 gecertificeerd, aldus het blog Secret défense. De ATL2 kan zijn doelwit niet aanstralen en dus geen precisiebombardementen uitvoeren. Hij voert vier GBU-12 bommen van 250 kg mee.

Steun van bondgenoten:

Twee grote Britse C-17 Globemaster vliegtuigen zijn vanuit Afghanistan naar Europa verplaatst om de Fransen te helpen bij hun logistieke problemen. Luchttransport is momenteel een bottleneck bij het Franse leger. In de loop van het jaar moet die situatie verbeteren als de drie eerste nieuwe Airbus A400M in gebruik worden genomen. Een van de Globemasters kreeg overigens panne in Parijs.
Algerije heeft Frankrijk toestemming gegeven zijn luchtruim te gebruiken op weg naar Mali.
De Afrikaanse landen Benin (300), Boerkina Faso (500), Tsjaad (?), Niger (500), Nigeria (600), Senegal (500) en Togo (500) hebben toegezegd troepen te leveren. Wat hiervan terecht komt moet worden afgewacht en in elk geval zullen ze eerst getraind moeten worden. Het leger van Nigeria heeft grote problemen met de eigen rebellen.

Bronnen: Libération, Marianne, Le Monde, Le Figaro, Le Point, BBC, Christian Science Monitor


Een handzaam overzicht van de bijdrages van verschillende landen bij Associated Press.

Franse interventies in Afrika van de laatste tijd (Associated Press):

2013 Operatie Serval in Mali

2013 Poging om inlichtingenofficier te bevrijden in Somalië (mislukt)

2011 Oorlog tegen Ghadafi in Libië

2011 Interventie in Ivoorkust met tanks en helikopters om na verkiezingen de vorige president te verdrijven

2011 Poging om gijzelaars te bevrijden aan de grens van Mali en Niger (mislukt)

2009 Bevrijding van gijzelaars van piraten in Somalië (grotendeels gelukt)

2006 Steun aan de regering van Tsjaad tegen rebellen

2004 Interventie in Ivoorkust tegen het regeringsleger

Overzicht van gewapende groepen in Mali van al Jazeera waarbij opvalt dat er naast Toeareg en islamistische groeperingen ook anti-Toeareg milities zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten