vrijdag 3 augustus 2012

Ex-legerleider Turkije getuigt in generaalsproces

2 aug. 2012 - Het lijkt erop dat het proces tegen bijna 300 Turkse militairen, parlementsleden, akademici en journalisten die ervan worden beschuldigd de regering van premier Erdogan te hebben willen omverwerpen niet helemaal een showproces is. Een getuigenverklaring van de legerchef tussen 2002 en 2006, generaal Hilmi Ozkok, wijst op onrust in het leger over het aantreden van de regering van de islamitische AKP in 2003. Een van de opvolgers van Oskok als chef van de generale staf, Ilker Basbug (2008-2010), zit in de beklaagdenbank.
Ozkok bevestigde volgens Reuters dat er tijdens vergaderingen van hoge officieren sprake is gewest van het opstellen van een memorandum aan de regering dat bedoeld zou zijn als een waarschuwing aan de regering.
Op een vraag van de aanklagers of er ook gesproken was over een mogelijke coup op een konferentie in 2004 antwoordde Ozkok dat hij zich wel zorgen had gemaakt over de diskussies van de kommandanten en dat hij zijn generaals gezegd had dat hij liever had gehad dat ze de vergadering niet hadden bijgewoond. "Ik vond dat die bijeenkomst een politiek karakter had."
De generaals worden ervan beschuldigd dat ze banden hadden met het geheime netwerk Ergenekon dat een staatsgreep voorbereidde. Het Turkse leger had drie keer eerder een staatsgreep gepleegd. Het getuigenis van Ozkok levert niet het bewijs van een samenzwering, maar wel dat er in die tijd iets broeide in kringen van de hogere legerleiding.
Bron: Reuters (Ece Toksabay)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten