vrijdag 3 augustus 2012

VS onderzoeken optie om basis Stirling in Perth te gebruiken

1 aug. 2012 - Een in opdracht van de Amerikaanse regering opgesteld rapport van het Centre for Strategic and International Studies bevat het voorstel de marinebasis Sterling in Perth (Australië), te gebruiken als thuishaven voor een vliegdekschip met toebehoren. Het eskader zou naast het vliegdekschip negen squadrons vliegtuigen, één of twee geleide wapen kruisers, twee of drie geleide wapen fregatten (destroyers), één of twee nukleaire onderzeeërs en een bevoorradingsschip omvatten.
Het voorstel - één van vier opties uit het rapport - is een poging om onder meer strategische diepte voor de VS te bereiken tegenover steeds verder reikende Chinese wapensystemen. De drie andere opties gaan respectievelijk uit van het gebruik van strijdkrachten op al bestaande lokaties, de versterkingen waartoe nu al is besloten en een vermindering van de beschikbare middelen.
De Australische optie zou heel veel geld kosten. de haven in Perth is op dit moment niet ingericht voor nukleaire vliegdekschepen. Reken op konstruktiekosten die in de miljarden dollars gaan lopen.
In West-Australië is optie drie niet enthousiast ontvangen. Premier Colin Barnett van deze deelstaat maakte onmiddellijk duidelijk dat dit nooit zal gaan gebeuren.
Bron: The Sidney Morning Herald (Nick O'Malley)

UPDATE 2 aug. 2012 - Ook de Australische minister van defensie Stephen Smith heeft zich nu gemeld en meegedeeld dat de basis Sterling geen basis van de VS zal worden. Maar hij zei wel dat onderhandelingen gaande zijn om de toegang van de Amerikaanse marine tot deze Indische Oceaan basis van Australië te vergroten. Volgens Hugh White van het universitaire defensiestudiecentrum zijn de bezwaren van China vermoedelijk doorslaggevend voor Australië om geen VS-bases op zijn grond gebied toe te staan, hoewel de Amerikaanse militaire aanwezigheid duidelijk wordt uitgebreid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten