dinsdag 21 augustus 2012

Veiligstellen Syrische chemische wapens vergt tienduizenden troepen

17 aug. 2012 - De VS en bondgenoten maken plannen voor een extreem scenario waarin tienduizenden grondtroepen Syrië zouden binnentrekken om lokaties van chemische en biologische wapens veilig te stellen na de val van president Assad. De geheime gesprekken gaan er vanuit dat het Syrische veiligheidsapparaat in zo'n geval desintegreert waardoor de bases kwetsbaar worden voor plunderaars. Luchtbombardementen leveren teveel risiko op voor de gezondheid en het milieu.
Er zouden daarvoor 50-60.000 troepen met ondersteuning nodig kunnen zijn, maar zelfs een legermacht van een dergelijke omvang zou niet voldoende zijn voor een 'vredesoperatie', alleen voor het veiligstellen van de wapens.
Bron: Reuters (Mark Hosenball en Phil Stewart)
Update: 22 aug. 2012 - Volgens een bericht in de Los Angeles Times zou het Pentagon plannen klaar hebben liggen om kleine teams van special forces Syrië in te sturen om de depots met chemische wapens veilig te stellen. Het is onduidelijk hoe dit plan zich verhoudt tot het bovenstaande eerdere bericht. Het ligt voor de hand dat het twee varianten van hetzelfde scenario zijn, waarbij bijvoorbeeld in het ene geval al zwaar wordt gevochten rond de depots. Een andere mogelijkheid is dat de verliezers in een intern debat over de omvang van een mogelijke inzet als eerste naar de pers hebben gelekt.
Het militaire nut van chemische wapens wordt over het algemeen gering beoordeeld gezien de gebrekkige precisie. Voor de burgerbevolking in een beperkt gebied kunnen ze echter dodelijk zijn, zoals de inzet tegen de Koerden in Irak tijdens de jaren tachtig bewees. Het Syrische regime heeft aangegeven ze niet in het interne konflikt te zullen gebruiken
Het in stand houden van een voorraad chemische wapens vereist een uitgebreid en gekompliceerd produktieprogramma, omdat ze de neiging hebben snel te vervallen. Een kaartje in de NRC van 20 augustus geeft produktieplaatsen aan voor As-Safira (bij Aleppo), Hama, Homs en Cerin en depots bij Furqlus en Khan Abu Shamat.
Update 2:  15 november 2012 - Volgens een nieuwe schatting van het Pentagon zouden er zeker 75.000 troepen nodig zijn om de chemische arsenalen onder kontrole te krijgen. Er is volgens Amerikaanse hoge funktionarissen ongerustheid ontstaan omdat de Libanese strijdgroep Hezbollah kleine trainingskampen heeft opgezet in de buurt van sommige chemische wapendepots.
Bron: The New York Times (David E. Sanger en Eric Schmitt)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten