zaterdag 7 september 2024

Pentagon krijgt militaire werkplaatsen in vijf Indo-pacifische landen

4 september - Het Pentagon gaat militaire onderhouds- en herstelwerkplaatsen voor schepen, vliegtuigen en voertuigen opzetten in Japan, Zuid-Korea, Australië, Singapore en de Filipijnen. Het Regional Sustainment Framework (RSF) gebruikt bestaande industriële capaciteit van partnerlanden. Van de vijf is alleen Singapore niet verbonden met de VS middels een verdrag, maar de havenstad ontvangt zeer regelmatig Amerikaanse oorlogsschepen.

De plannen gelden wereldwijd en worden in 2025  uitgebreid naar de Europese NAVO-landen en in 2026 naar Latijns-Amerika. De achtergrond in Azië is dat de VS alleen in militair-industriële capaciteit niet op kunnen tegen China.

De Zuid-Koreaanse scheepsbouwer Hanwha Ocean sloot in augustus een kontrakt met de Amerikaanse marine voor het onderhoud van een logistiek hulpschip op de Geoje scheepswerf in het zuiden van het land. Ook met Japanse werven wordt onderhandeld.

Bron: Nikkei Asia (Ken Moriyasu)

woensdag 4 september 2024

Reorganisatie en herbewapening van de Bundeswehr

21 augustus - Jane's Defence Weekly wijdt een uitgebreide analyse aan de herstrukturering van de Duitse Bundeswehr. Het is de bedoeling drie zware divisies te vormen die geschikt zijn voor een cold start. Dat wil zeggen dat ze binnen 48 uur in staat zijn om een offensief te openen. Hiervoor is een grondige reorganisatie en herbewapening nodig, die wordt gefinancierd door een speciaal fonds van 100 miljard euro dat is gevormd na de Russische invasie van Oekraïne. Minister van defensie Pistorius heeft inmiddels al om miljarden euro's meer gevraagd aangezien het speciale fonds op begint te raken.

Het is de bedoeling dat de nieuwe struktuur al binnen een jaar gaat funktioneren. Er komt een operationeel commando, een ondersteunend commando (medische en logistieke steun, NBC, militaire politie, civiel-militaire samenwerking etc.) en vier krijgsmachtdelen (landmacht, Luftwaffe, marine en cyber-informatiedomein). Het operationeel commando ondersteunt het territoriaal commando en het Joint Forces Operations Command.

Er zijn binnen de divisies zware, middelzware en lichte brigades. De zware brigades (Panzerbigade 12, Panzerlehrbrigade 9, Panzergrenadierbrigade 37) vormen de kern van de te vormen divisies. Daarnaast is er al de Division Schnelle Kräfte (DSK) voor snelle interventie.

Jane's besteedt verder, zoals gebruikelijk, veel aandacht aan het materieel dat voor de nieuwe opzet zal worden ingezet.

Bron: Jane's Defence Weekly (Nicholas Fiorenza, Andrew MacDonald)

Geavanceerde verkenningseenheden van US Army opgericht

21 augustus - Defense One beschrijft een oefening van een experimentele verkenningscompagnie bij de 2e Brigade van !01ste Airborne divisie. De Multi-Functional Reconnaisance Company (MFRC) is in maart van dit jaar opgericht en beschikt over de modernste technologie, zoals commerciële drones, contra-drone technieken, instrumenten voor elektronische oorlogsvoering (EOV), software voor commandovoering, apparatuur voor misleidende taktieken en zeer mobiele voertuigen. De oefening vond plaats op het JRTC (Joint Readiness Training Center) in Louisiana.

Er worden bij drie brigades van de Amerikaanse landmacht dit soort onderdelen opgericht om de ervaringen van de Oekraïne-oorlog te testen en te verwerken. De MFRC bestaat uit drie verkenningspelotons (hunter-killer pelotons), een drone- en EOV-peloton en een peloton met autonome wapens (robots en drones).

Bron: Defense One (Sam Skove)