5 juli - De verwaarloosde infrastruktuur van de Duitse Bondsrepubliek vormt een belemmering voor het vlotte transport van troepen en materieel van de NAVO naar de Europese oostflank. De Deutsche Gesellschaft für Auswärtige Politik (DGAP) wijst hierop in een analyse en heeft het met name over de Deutsche Bahn.
Duitsland moet volgend jaar zelf in staat zijn om binnen dertig dagen na een alarm 30.000 soldaten, 85 schepen en gevechtsvliegtuigen naar het oostelijk front te sturen en heeft eveneens toegezegd om vanaf 2025 permanent een brigade van 4000 soldaten in Litouwen te stationeren. Dit verhoogt de druk op de Duitse transportcapaciteit.
Na het einde van de Koude Oorlog zijn gele schildjes van de autobanen verwijderd die het draagvermogen van bruggen voor pantservoertuigen aangaven (in de DDR waren die er sowieso niet). Nieuwe autowegen en tunnels werden niet meer volgens militaire behoeftes gebouwd. De privatisering van de spoorwegen leidde begin jaren 2000 tot het sluiten van minder winstgevende routes (5400 km, 16% van het netwerk).
Straten, spoorwegen en bruggen zijn bovendien door achterstallig onderhoud en veroudering in een desolate toestand en niet meer geschikt voor zware transporten. Volgens gegevens uit 2022 is er een investeringsbehoefte van 165 miljard euro voor de dringendste infrastruktuurprojekten.
Bron: Berliner Zeitung (Simon Zeise)
ZIE OOK: Jannik Hartmann, Military Mobility - DGAP Policy Brief 19 juni 2024
UPDATE: 12 juli - In het kader van Operatieplan Duitsland (OPLAN DEU) worden onder leiding van het Duitse ministerie van defensie de militaire en civiele aspekten van een effektieve lands- en bondgenootschappelijke verdediging in een algemeen plan (Gesamtplan) samengevat. Daarin wordt vastgelegd welke wegen en bruggen beschikbaar zijn voor militair transport, waar rustplaatsen zijn en hoe deze kunnen worden beveiligd. Een belangrijk trajekt daarbij is de A2 vanaf Oberhausen tot aan de Ring van Berlijn. Daarbij moet ook een plan B worden vastgelegd voor het geval sommige bruggen getroffen worden door raketaanvallen. Elke 300-500 meter moet er een plek voor de kolonnes zijn om te stoppen. Ook verzorging en onderdak voor de troepen moet worden geregeld: keukens, veldbedden, tenten en brandstof. En natuurlijk krijgsgevangenenkampen. De politie krijgt meer bevoegdheden en krijgt een status als combattant, waardoor ze gerechtigd zijn aan vijandelijkheden deel te nemen.
Bron: T-online
Geen opmerkingen:
Een reactie posten