dinsdag 30 januari 2024

Luchtmachtteam VS ingezet in Israël

11 januari - The Intercept meldt dat een in het kader van openbaarheid bestuur vrijgegeven document aanleiding geeft tot de konklusie dat de US Air Force een team van hun inlichtingenofficieren naar Israël heeft gestuurd om te helpen bij doelopsporing. Op 21 november vaardigde de luchtmacht richtlijnen uit voor hun personeel dat werd ingezet in Israël, waaronder intelligence engagement officers (IEO). Volgens experts kan zo'n team inlichtingen voor doelopsporing verkregen uit satellietgegevens delen met het Israëlische leger dat dit weer kombineert met hun eigen radardata.

Targeting intelligence heeft betrekking op de identifikatie en karakterisering van vijandelijke activiteiten zoals het verschieten van geleide wapens en artilleriegranaten, lokaties van commandocentra, leidende figuren en sleutelinstallaties. Het document vermeldt de inzet van een Air Defense Intelligence Team. Het bovengenoemde soort inlichtingenofficieren koördineert inlichtingenwerk met militaire partners. Het werk wordt beschreven als "halverwege liaison en adviseren". Israël maakt voor doelopsporing gebruik van kunstmatige intelligentie met de naam Habsora (het evangelie).

* Het is mogelijk dat de samenwerking zich beperkt tot inlichtingen over inkomend vuur. Of zeer waarschijnlijk dat ook de afvuurplaatsen en infrastruktuur wordt meegenomen. Een stap verder zou de integratie van bijvoorbeeld civiele infrastruktuur in Gaza bij de doelopsporing zijn. Hasbora gaat daar in elk geval wel over.

Bronnen: The Intercept (Ken Klippenstein, Matthew Petti), +972 Magazine (Yuval Abraham)

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten