woensdag 2 augustus 2023

Gezamenlijk inlichtingencentrum van Australië en de VS (UPDATE)

30 juli - De VS en Australië hebben bekend gemaakt dat een gemeenschappelijk inlichtingencentrum (Combined Intelligence Centre - Australia) zal worden ingericht bij de Australische militaire inlichtingendienst Defence Intelligence Organisation (DIO) in Canberra. Vanaf 2004 zullen analisten van de Amerikaanse militaire inlichtingendienst (DIA) daar gaan werken en samen inlichtingenrapporten produceren voor beide legers. Officieel gaat het om "analyse van onderwerpen van gezamenlijk strategisch belang in de Indopacifische ruimte", maar medewerkers van beide betrokken diensten zeggen dat de nadruk zal liggen op de militaire voetafdruk van China in de regio. Ook de bewegingen van Rusland en Noord-Korea zullen wel gevolgd worden. De samenwerking werd geannonceerd na de 33ste editie van de Australisch-Amerikaanse Ministeriële Consultaties (AUSMIN), terwijl beide landen bezig zijn met de grote militaire oefening Talisman Sabre.

In Australië was vorig jaar enige reuring ontstaan toen het veiligheidsverdrag van China met de Solomon-eilanden als een verrassing kwam voor de Australiërs, hetgeen het Amerikaanse vertrouwen in de Australische inlichtingenkapaciteit in de Pacific ondermijnde.

Bron: ABC News Australië (Stephen Dziedzic)

UPDATE: 31 juli - Tevens is overeengekomen dat de VS en Australië samen gaan onderzoeken hoe de meest verafgelegen noordelijke Australische vliegbases Scherger op het schiereiland Cape York in Queensland en Curtin in het noorden van West-Australië kunnen worden uitgebreid en versterkt. Dat zijn nu 'kale' (bare) bases met alleen een landingsbaan en primitieve faciliteiten. Ze kunnen worden gemoderniseerd met brandstofopslag, platforms om meer en grotere Amerikaanse vliegtuigen te kunnen stationeren en bunkers voor munitieopslag. De grotere bases in het Noordelijk Territorium (Darwin en Tindal) worden al gereedgemaakt voor Amerikaanse troepenzendingen. Tindal moet volgende jaar ook B-52s van de US Air Force kunnen ontvangen.

* De vraag is of iedereen het eens is met deze oorlogsvoorbereidingen tegen China. Het artikel in The Times laat ook enkele critici aan het woord.

Bron: The Times (Bernard Lagan)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten