donderdag 1 juni 2023

Franse militaire inlichtingendienst reorganiseert

26 mei - Als gevolg van de Russische invasie in Oekraïne is de Franse militaire inlichtingendienst DRM (Direction du Renseignement Militaire) begonnen met een reorganisatie. Volgens de plaatsvervangend commandant generaal-majoor Cyril Carcy is het 60 graden wijde aandachtsgebied Noord-Afrika/Midden Oosten vervangen door een blik in alle richtingen (360 graden rondom, tous azimuts, zoals de Fransen zeggen). En dat niet alleen geografisch of geopolitiek, maar ook in de domeinen ruimte, cyber en onderwater. Dat wil zeggen dat inlichtingen worden verzamelen voor de zogeheten Multi-Domain Operaties (MDO).

Een werkwijze is het opheffen van de traditionele scheiding binnen inlichtingendiensten tussen aan de ene kant verzamelaars van inlichtingen en data-miners en aan de andere kant analisten, door het vormen van intelligence fusion cells, iets wat van de Amerikaanse diensten al sinds 9/11 bekend is.

Bij de DRM waren de twee groepen inlichtingenofficieren tot voor enkele maanden gescheiden tussen de vliegbasis Creil buiten Parijs (data-miners) en het ministerie van defensie in Balard in het centrum van de hoofdstad (analisten).

De les van de Oekraïne-oorlog is het belang van goede en snelle inlichtingen voor de commandovoering en de doelbepaling en dat van strategische communicatie (informatie-oorlog, psychologische oorlogsvoering). Ruwe gegevens van verschillende bronnen (ELINT, SIGINT, IMINT/GEOMINT en HUMINT moeten worden samengevoegd tot inlichtingenprodukten.

Frankrijk maakt geen deel uit van de Angelsaksische uitwisseling van inlichtingen in het Five Eyes netwerk, maar sinds de aanslag op de Bataclan in 2015 is er reguliere uitwisseling tussen Washington en Parijs via het Lafayette Comité. 

Bron: Breaking Defense (Murielle Delaporte)

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten