maandag 6 februari 2023

Nieuwe VS-basis op Guam gericht tegen China

26 januari - Camp Blaz, de nieuwe basis van het Amerikaanse Korps Mariniers (USMC) op het eiland Guam, is officieel geopend met een ceremonie. De bouw aan de basis duurt nog zeker een jaar en er wordt verwacht dat de totale bezetting van 5000 mariniers pas in december 2024 kompleet zal zijn.

Guam is het meest westelijke eiland van de VS in de Stille Oceaan. Het is het meest zuidelijke eiland van de Marianen, op ongeveer gelijke afstand van Japan en Taiwan. Het kamp wordt een trainingsbasis voor de mariniers in de te verwachte strijd om de afgelegen eilanden en strategische zeeroutes. Deze mariniers horen bij de eerste grondtroepen die worden ingezet tijdens een konflikt met China. Op het eiland zelf zullen vooral schietoefeningen plaatsvinden, manoeuvres en aan land gaan zal meer worden beoefend op de noordelijker gelegen eilanden van de Noordelijke Marianen (eveneens een gebiedsdeel van de VS)..

De huidige militaire aanwezigheid van de VS op Guam begon in 2012 toen Japan verzocht om een deel van de Amerikaanse militairen op Okinawa te verplaatsen. In totaal zijn er nu 10.000 VS-militairen op Guam (26.000 tijdens de Koude Oorlog tot 1992).

Bron: The Wall Street Journal (Nancy A. Youssef) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten