dinsdag 14 februari 2023

NAVO heeft moeite om de Baltische brigades te vullen

7 februari - De NAVO-top in Madrid besloot vorig jaar de gevechtsgroepen in de Baltische staten om te zetten in volledige brigades met 4-6000 militairen. Dat blijkt echter gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Volgens een onderzoeksrapport van het Britse Lagerhuis eind vorig jaar zouden de twee Britse gevechtsgroepen in Estland (één van de NAVO en één bilateraal toegevoegd toen Boris Johnson premier was) worden samengevoegd tot een brigade. Maar in oktober maakte het ministerie van defensie bekend dat de extra gevechtsgroep van Boris in 2023 niet zal worden afgelost. In plaats daarvan zal Engeland thuis het 'complement van een brigade' paraat houden voor inzet, ze hebben namelijk niet genoeg troepen om te rouleren. Volgens het Poolse Centrum voor Oost-Europese Studies is Engeland niet in staat om een volledige pantserbrigade in het buitenland blijvend in stand te houden zonder te mobiliseren. De Derde Divisie, die bestemd wordt voor inzet op het Europese continent, is namelijk pas in 2030 volledig gereorganiseerd en gemoderniseerd. 

Ook Canada kan zijn brigade in Letland niet vormen zonder extra mobilisatie, aldus de Polen. De vredessterkte daar bestaat slechts uit drie gemechaniseerde brigades. En met de Duitsers in Litouwen is het hetzelfde verhaal. Pas dit jaar krijgt de Bundeswehr een volledig uitgeruste brigade, maar die is bestemd voor de NAVO-speerpunt. Een volledig gemoderniseerde divisie (met bijv. drie brigades) is er pas in 2027 en in 2031 volgen er nog twee zulke divisies. Het rapport schat dat de Bundeswehr pas in 2026 blijvend een brigade in Litouwen kan stationeren op basis van roulatie.

De Baltische staten worden hier niet vrolijk van. Met name Estland en Litouwen vinden het niet voldoende als de troepenleveranciers toezeggen in geval van nood snel extra militairen te sturen. Overigens hebben deze landen hun eigen problemen. Geen van hen kan de nodige infrastruktuur (oefenterreinen en kazernes) leveren om de buitenlandse troepen te huisvesten.

Bron: CBC News (Murray Brewster)

ZIE OOK:

House of Commons Research Briefing, 21 november 2022. UK Forces in Estonina

Centre for Eastern Studies, 6 december 2022. Expectations vs. Reality: NATO Brigades in the Baltic States

Geen opmerkingen:

Een reactie posten