donderdag 6 mei 2021

EU wil snelle interventiebrigade (UPDATE 2)

5 mei - Veertien EU-leden (Oostenrijk, België, Cyprus, Tsjechië, Duitsland, Griekenland, Frankrijk, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Portugal, Slovenië en Spanje) stellen voor om een snelle interventiemacht te vormen voor internationale crises. Er zou een brigade van 5000 militairen gevormd moeten worden, mogelijk met schepen en vliegtuigen om 'democratische' regeringen buiten de EU die in de problemen zijn gekomen te hulp te schieten. De ministers van defensie van de EU beraadslagen hier morgen over.
Een eerder plan dat in 2007 werd gerealiseerd leidde tot de oprichting van gevechtsgroepen van 1500 militairen, die echter nooit werden ingezet. Ze zouden nu de basis kunnen vormen van de nieuwe zogenaamde First Entry Force.
Bron: EU Observer (Robin Emmott)
UPDATE: 6 mei - Het blijkt dat er nog geen overeenstemming is bereikt op de ministersconferentie. De Hoge Commissaris Borrell hoopt nu dat men het volgend jaar maart (!) eens zal kunnen worden, wanneer de 27 EU-landen het zogenaamde Strategisch Kompas moeten goedkeuren. Bij de voorstandrs wordt nu ook Polen genoemd [een land dat eerder neigt tot prioriteit geven aan de NAVO]. Een EU-functionaris heeft het nu over steun aan 'legitieme' partnerregeringen met snelle interventie [een subtiel verschil met 'democratisch'?]
Bron: Jane's (Brooks Tigner)
UPDATE 2: 11 mei - Jane's ziet nogal wat beren op de weg. Een parate interventiemacht moet voortdurend klaar zijn met troepen en materieel om in te grijpen. Een diplomatieke bron bij de EU legt uit dat dit een kostbare zaak is. Wie gaat daarvoor betalen en hoe staat het met het strategische (lange afstand) transport voor deze troepen? En hoe kan de Europese Raad snel beslissen over de inzet, terwijl voor dit soort besluiten unanimiteit is vereist?
Bron: Jane's (Brooks Tigner)

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten