donderdag 10 december 2020

Rusland houdt oefening van strategische kernmacht (UPDATE)

9 december - Het Russische leger heeft vandaag een oefening gehouden van de strategische strijdkrachten. Daarbij vond volgens het ministerie van defensie onder meer een proeflancering vanuit een ondergedoken positie plaats van een RSM-54 Sineva intercontinentale ballistische raket (NAVO: SS-N-23A) met de nukleaire onderzeeër K-18 Karelia in de Barentszzee.
Daarnaast werd ook vanaf de kosmodroom Plesetsk in de oblast Archangelsk in het noordwesten van Rusland een intercontinentale ballistische raket RS-24 Yars (SS-29) gelanceerd.
Als derde onderdeel van de nukleaire triade schoten strategische bommenwerpers Tu-160 en Tu-95MS, die opstegen vanaf de vliegvelden Engels en Ukrainka, kruisraketten af op oefendoelen in de testgebieden Kura en Pemboi. Daarbij ging het om conventionele versies van de Kh-55 en Kh-101 subsonische strategische kruisraketten. De konventionele versie Kh-555 is ook in Syrië ingezet.
Bronnen: Associated Press, Tass, Newsweek (Tom O'Connor)
UPDATE: 12 december - Vandaag heeft de Russische onderzeeër K-551 Vladimir Monomakh van de Pacifische Vloot als slot van de oefening vier Bulava intercontinentale raketten afgevuurd vanaf een positie onder de zeespiegel in de Zee van Ochotsk. Het doelgebied van deze vorm van snelvuur lag in het Chiza schietterrein in de regio Archangelsk. Dergelijke nukleaire onderzeeërs van de Borei-klasse kunnen elk 16 Bulava raketten meenemen. In 2018 vuurde een van hetzelfde type ook al vier Bulava's af.
Bron: Associated Press (Vladimir Isachenkov)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten