dinsdag 12 maart 2019

VS-leger stuurt THAAD anti-raketsysteem naar Israël voor oefening

4 maart - Het European Command van de VS (EUCOM) heeft een van de vier snel inzetbare batterijen THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) uit Fort Bliss in Texas voor oefeningen naar Israël gestuurd. Op 1 maart kwam het raketverdedigingssysteem per C-17 transportvliegtuig aan op vliegbasis Nevatim. Het ingezette onderdeel is de 11e Air Defense Artillery Brigade. Israël valt als enige land in het Midden-Oosten in het verantwoordelijkheidsgebied van EUCOM.
Twee van de in totaal zeven batterijen THAAD zijn momenteel ingezet op Guam en in Zuid-Korea. In juni 2009 werd Thaad tijdelijk gestationeerd op Hawaï vanwege een Noord-Koreaanse raketdreiging.
Vier van de batterijen staan in reserve in de VS en één daarvan is steeds beschikbaar voor snelle inzet. De andere drie zijn afwisselend in training, onderhoud of worden gemoderniseerd.
De integratie van de Amerikaanse en Israëlische raketverdediging wordt elke twee jaar geoefend tijdens oefening Juniper Cobra, voor het laatst in 2018. In 2019 is zojuist Juniper Falcon gehouden, waarbij een gecoördineerd antwoord van de VS en Israël op een dreiging met ballistische raketten werd geoefend.
In de toekomst moeten EUCOM en Central Command (CENTCOM) hun eigen THAAD-batterijen krijgen.
Bronnen: Defence Blog, Missile Defense Advocacy Alliance

Geen opmerkingen:

Een reactie posten