zondag 10 maart 2019

VS verplaatsen wapens van Irak naar Syrië (UPDATE)

4 maart - Volgens officiële mededelingen van het Pentagon aan het Congres, die zijn bekeken door Al-Monitor, zijn in de tweede helft van 2018 voor miljoenen dollars aan wapens die waren bestemd voor het Iraakse leger verplaatst naar Syrië. Het gaat om bijna 50 Humvees, 20 mijnbestendige voertuigen, 40 versterkte pantserinfanterievoertuigen, 700 lichte anti-tankwapens, meer dan 2400 mortiergranaten, 25 mijnopruimingsvoertuigen, tientallen ladingen om mijnen te vernietigen en andere explosieven.
De wapentransporten werden voor het eerst gemeld in juni vorig jaar en gingen zeker door tot 31 december.
Bron: Al-Monitor (Jack Detsch)
UPDATE: 8 maart - De regering van de VS heeft geen toezeggingen gekregen van acht Europese bondgenoten om hun militairen naar Syrië te sturen. Vandaag verliep volgens de Wall Street Journal een deadline die de VS zelf gesteld hadden. De gesprekken met Europese militaire en politieke leiders gaan volgende week door. Engeland, Frankrijk en Duitsland geven geen commentaar. Frankrijk is de enige die verklaard heeft in principe in Syrië te blijven, maar vraagt om nadere details. Ook met Turkije zouden er gesprekken geweest zijn.
Volgens een nieuw plan zouden VS-militairen in de noordelijke stad Manbij (westelijk van de Eufraat) blijven en samen met de Turken patrouille lopen. Een tweede groep zou ten oosten van de Eufraat worden gestationeerd in een veilige zone tussen Turkije en Syrië. Het derde VS-kontingent blijft in de zuidelijke stad Al-Tanf om een Iraanse opmars te blokkeren.
Bron: The Wall Street Journal (Nancy A. Youssef)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten