maandag 14 augustus 2017

Strijdkrachten VS nog niet in alarmtoestand

11 augustus - Terwijl de retoriek rond de Koreaanse crisis van beide kanten steeg tot ongekende hoogte was er in de Stille Oceaan nog weinig te merken van een staat van alarm bij de Amerikaanse strijdkrachten. Het vliegdekschip Ronald Reagan lag in zijn thuishaven Yokosuka vreedzaam langs de kade samen met de Blue Ridge, het admiraalsschip van de Pacifische Zevende Vloot. In Zuid-Korea was nog geen sprake van evakuatie van de familieleden van de Amerikaanse soldaten en er zijn nog geen marineschepen met raketverdediging heen gestuurd.
Een woordvoerder van de Amerikaanse luchtmacht verklaarde dat sinds 7 augustus (een dag voor de "fire and fury" opmerking van president Trump) er geen vluchten van de B-1 strategische bommenwerper boven Korea meer zijn geweest.
Bron: Defense News (David B. Larter)
UPDATE: Military Times geeft een overzicht van de staat van paraatheid van de vloot strategische bommenwerpers van de VS die in de ogen van de militairen te wensen overlaat. Van de 75 konventionele en nukleaire B-52s staan er 33 altijd gereed om op te stijgen. Van de 63 konventionele B-1s zijn er 25 paraat. Van de 20 B-2s die hoofdzakelijk nukleair worden ingezet (uitzondering: een luchtaanval in Libië in januari) zijn er zeven of acht beschikbaar.
In 2016 werden drie B-2s gestationeerd in Guam met het oog op Korea. Ook B-2s van de thuisbasis in Whiteman Air Force Base, Missouri, worden soms rond Korea ingezet.
De B-1s (uit Texas en South-Dakota) zijn gemakkelijker overzee te stationeren dan de B-2. Er zijn er zes op Guam.
Bron: Military Times (Tara Copp)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten