woensdag 30 augustus 2017

Aantal Predators van VS op Incirlik gehalveerd?

21 augustus - In drie dagen zijn twee MQ-1B Predator drones van de VS, die vliegen vanaf de Turkse vliegbasis Incirlik neergestort. Dat betekent dat het bestand van de Amerikaanse luchtmacht daar mogelijk is gehalveerd.
Een Combat Air Patrol (CAP) van vier drones werd in november 2011 verplaatst van Irak naar Incirlik in het kader van de Amerikaanse terugtrekking uit Irak. De eerste twee-en-een-half jaar vloog het 414de Expeditionary Reconnaissance Squadron ongewapende verkenningsmissies langs de Turks-Iraakse grens tegen de Koerdische PKK. De inlichtingen werden gedeeld met de Turkse luchtmacht die dan luchtaanvallen uitvoerde. Deze operatie Nomad Shadow ging in een of andere vorm nog door in juli 2014. Het is niet bekend of later nog CAPs zijn toegevoegd. De activiteiten van de VS op Incirlik vallen onder gezag van de 39ste Air Base Wing (een wing bestaat uit enkele squadrons).
Het is niet zeker of nieuwe Predators naar Turkije worden gestuurd, want het wapensysteem wordt geleidelijk afgelost door de MQ-Reaper met een grotere kapaciteit. Zo werd in december 2015 het 60ste Expeditionary Reconnaissance Squadron in Djibouti, dat vijf jaar lang met Predators boven Afrika had gevlogen, afgelost door de MQ-9s die daar al aanwezig waren. In juli van dit jaar, toen het 361ste Expeditionary Attack Squadron van de USAF in Koeweit ophield met Predators te vliegen, werden ze onmiddellijk vervangen door Reapers.
Bron: The Drive - The Warzone (Joseph Trevithick)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten