dinsdag 7 juni 2016

Duitsland stuurt bataljon naar de Baltische landen

2 juni - Duitsland gaat een bataljon militairen sturen om de NAVO-operatie in het Baltisch gebied te ondersteunen. Het gaat speciaal om stationering in Litouwen en de troepen zullen gaan roteren, dus geen permanente basis. De NAVO wil tijdens de top in Warschau in juli besluiten tot het opstellen van versterkte bataljons in Polen en de drie Baltische landen. In totaal zou het gaan om vijf bataljons van de VS (2), Duitsland en Engeland. Een land voor het vijfde bataljon werd enkele weken geleden nog gezocht.
Rusland vindt dat van deze groepen een dreiging uitgaat tegen de gefortificeerde enclave Kaliningrad, die tussen Polen en Litouwen ligt.
Bronnen: Stars and Stripes (John Vandiver), Reuters (Robin Emmott)
UPDATE: 14 juni - Er is nu sprake van vier NAVO-gevechtsgroepen (VS, Engeland, Canada, Duitsland) die naar Oost-Europa zullen gaan, aldus het plan van de NAVO-ministers van defensie. Elke gevechtsgroep zal rond 800 militairen tellen. Het verschil met een bataljon is dus klein. De naam gevechtsgroep (battle group) zal zijn gekozen omdat het krijgshaftiger klinkt, vaak zijn dit soort eenheden een stuk groter. Er zullen in elk geval ook wel wat ondersteunende troepen deel van uit maken. Volgens de Poolse minister moeten de eenheden al begin 2017 operationeel zijn. Polen zal de vijfde gevechtsgroep leveren die word gestationeerd in het noordoosten van het land bij de zogenaamde Suwalki Gap, een strook land tussen Polen en Litouwen, naast de zwaar versterkte Russische vesting Kaliningrad. NAVO-troepen die eventueel de Baltische landen te hulp willen schieten, moeten hier langs.
De gevechtsgroepen in de Baltische staten (Engelsen in Estland, Duitsers in Litouwen, Canadezen in Letland) dienen als struikeldraad (tripwire),. De gevechtsgroep van de VS komt in Polen te liggen. Versterkingen worden gevormd door de snelle reaktiemacht van de NAVO (5000 militairen). De Fransen dragen slechts een enkele compagnie bij.
Bron: Financial Times (Duncan Robinson, Henry Foy)
AANVULLING:  12 juli - Het VS-bataljon in Polen zal een gemachaniseerde eenheid zijn, dat wil zeggen infanterie met gepantserde personeelsvoertuigen (armored personnel carriers). De VS zullen tevens vanaf februari een roulerend brigadegevechtsteam naar Oost-Europa verleggen, waardoor in wezen een derde VS-brigade in Europa wordt gestationeerd. Er zijn al een Strykerbrigade en een luchtlandingsbrigade.
Bron: Military.com (Matthew Cox)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten