dinsdag 7 juni 2016

Duitsland en Frankrijk willen defensie-unie, maar geen Euroleger

3 juni - Duitsland en Frankrijk willen volgens niet nader aangeduide woordvoerders nauwere militaire banden die moeten leiden tot een defensie-unie, maar er zijn geen plannen om een Euroleger te vormen. Buitenlandcommissaris Mogherini zal op de EU-top van 28 en 29 juni met voorstellen komen. Frankrijk zou meer haast willen maken met onderdelen van die defensie-unie die tot nu toe door de Britten werden tegengehouden zoals een militair hoofdkwartier van de EU, gezamenlijke militaire eenheden en infrastruktuur (assets). Die kapaciteiten zoals radars en schepen blijven dan overigens wel in nationaal beheer.
Een ander idee is een Europees militair investeringsfonds voor nieuwe materieelprogramma's (helikopters, drones). Dat zou al vanaf 2017 kunnen worden opgezet met financiering door de Europese Investeringsbank.
Begin mei was al via de Financial Times een ontwerp voor de Duitse defensienota uitgelekt, waar instond dat ook Duitsland nu voorstander was van permanente defensiesamenwerking via een gezamenlijke struktuur. De nota zou oproepen om volledig gebruik te gaan maken van de mogelijkheden van het Verdrag van Lissabon voor strukturele samenwerking, zoals een gezamenlijk civiel-militair hoofdkwartier en een defensieraad van ministers.
Bron: Reuters (Robin Emmott), Financial Times (Alex Barker, Stefan Wagstyl)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten