vrijdag 26 februari 2016

Russische taktische kernwapens

22 februari - The National Interest wijdt een artikel aan het Russische taktische kernwapenarsenaal. Binnen de NAVO is hier toenemende aandacht voor vooral in verband met scenario's over een regionale oorlog tussen de NAVO en Rusland in de Baltische regio.
In tegenstelling tot de Sovjet-Unie heeft Rusland (net zoals de NAVO) geen no-first use politiek voor nukleaire wapens. Tijdens de periode van verwaarlozing van het Russische leger werd het belang van de taktische kernwapens die er nog steeds waren zelfs weer groter. Inmiddels is de militaire strategie weer enigszins genuanceerd in de zin dat nu geldt dat Rusland kernwapens zal gebruiken in situaties "die het voortbestaan van de staat bedreigen". In het geval van een tegenoffensief van de NAVO in de Baltische regio, waarbij de NAVO ook doelen in Rusland zelf zou aanvallen in combinatie met de nauwelijks verholen ambitie van belangrijke NAVO-landen voor regime-change in Rusland, zou in Russische ogen die situatie zich wel eens kunnen voordoen.
De schattingen over het aantal taktische kernwapens aan Russische kant variëren nogal, van 4000 (Congressional Research Service) tot 1040 (Royal United Services Institute). De laatste schatting telt er 128-210 bij de landmacht, 330 bij de marine en 334 bij de luchtmacht. Daarnaast zou de luchafweer er nog 68-166 hebben voor een aantal types luchtdooelraketten.
Maar een rapport van de Federation of American Scientists zegt dat geen van deze wapens staan opgesteld. Ze staan allemaal in een centraal depot waar ook nog duizenden verouderde kernwapens wachten op ontmanteling.
Bron: The National Interest (Dave Majumdar)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten