vrijdag 26 februari 2016

Antitankwapen Javelin gesignaleerd aan het Syrische front

23 februari - De Washington Post signaleert het opduiken van het antitankwapen van Amerikaanse makelij FGM-148 Javelin bij Koerdische troepen (YPG) aan het front bij de Syrische stad Shaddadi.
De Javelin, die dateert van het midden van de jaren negentig, is een geavanceerd wapen. In tegenstelling tot de ook in Syrië ingezette TOW gebruikt het een moderne infraroodtechniek om het doel tijdens de vlucht vast te houden (lock). Bovendien is de Javelin veel beter draagbaar dan de TOW en kan gemakkelijk vanaf de schouder worden afgevuurd.
Beelden waarbij een bomauto van ISIS (VBIED) wordt vernietigd, laten volgens een ervaren Javelin-schutter het typische vluchtpad van een Javelin zien, de zogenaamde top-attack (van bovenaf) waar het doel meestal het kwetsbaarst is.
Naast de VS beschikken onder meer ook Jordanië en Qatar over de Javelin. Het artikel suggereert betrokkenheid van Amerikaanse special forces. Volgens de Javelin-schutter kost het drie weken van vier uur per dag om de bediening van het wapen onder de knie te krijgen.
Bron: The Washington Post (Thomas Gibbons-Neff)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten