maandag 25 januari 2016

Mobiele NAVO-commandopost krijgt Nederlandse bevelhebber

20 januari - De Nederlandse generaal-majoor Frank Kraak krijgt het bevel over het DACCC, de mobiele commandopost van de NAVO-luchtmacht in Poggio Renatico in Italië. Kraak was een F-16 piloot en hoofd planning van de NAVO-luchtaktie tijdens de Kosovo-oorlog in 1999 vanuit Vicenza.
DACCC valt onder Allied Air Command in Ramstein en bestaat uit drie elementen - het Deployable Air Operations Centre (DAOC), het Deployable Air Control Center, Recognized Air Picture Production Center and Sensor Fusion Post (DARS) en de Deployable Sensor Section (DSS). Van deze is de DARS enige tijd gevestigd geweest in Nederland, bij Nieuw-Milligen.
DACCC moet deze elementen voorbereiden op wereldwijde inzet als mobiele luchtcommandopost voor de NAVO tijdens militaire interventies. In juni van dit jaar zal DARS worden ingezet tijdens de oefening Ramstein Dust-I-2016.
Bron: AAC Ramstein
UPDATE: 28 januari - Secretaris-generaal Stoltenberg van de NAVO heeft vandaag gezegd dat de VS hulp van de NAVO tegen ISIS heeft gevraagd in de vorm van AWACS-vliegtuigen. Stoltenberg vertelde dat de NAVO- minister van defensie het verzoek op hun vergadewring begin februari zullen behandelen, er zou geen deadline voor een beslissing zijn.
* Kennelijk hebben de VS opnieuw aangedrongen en beginnen ze een beetje haast te krijgen voor hun lente-offensief. Het lijt erop dat er bij sommige NAVO-leden wat weerstand is.
Bron: Reuters (Robin Emmott)



Geen opmerkingen:

Een reactie posten