woensdag 9 juli 2014

VS sturen nog 300 militairen naar Irak

30 juni - Vandaag is bekend geworden dat de VS nog 300 extra militairen naar Irak sturen met helikopters en drones. Ze gaan Baghdad International Airport en de ambassade beveiligen.
Het tweede Joint Operations Center van de VS in Irak komt mogelijk in de provincie Dohoek, in Koerdistan.
Balad Air Base bij Bagdad (Camp Anaconda tijdens de Amerikaanse bezetting), zou inmiddels worden bedreigd door de oppositiebeweging ISIS. Dit is de basis voor de transporthelikopters die zijn geleverd door Rusland. Ook Amerikaanse F-16s die de komende maanden moeten instromen bij het Iraakse leger zouden hier worden gestationeerd.
Ten slotte heeft het amfibische aanvalsschip Bataan (LHD-5), dat eind mei nog met 1000 mariniers van de 22ste Marine Expeditionary Unit (MEU) naar de Libische krisis werd gestuurd, opdracht gekregen op te stomen vanuit de Middellandse Zee naar de Perzische Golf. Andere daar aanwezige VS-marineschepen: vliegdekschip Bush (CVN-77), destroyers Arleigh Burke (DDG-51), Truxtun (DDG-103) en O'Kane (DDG-77), kruiser Philippine Sea (CG-58), landingsschip Gunston Hall (LSD-44) en amfibisch transportschip Mesa Verde (LPD-19).
Bronnen: Reuters (Phil Stewart, Missy Ryan), Iraqi News (Amir Abdallah), Military.com (Richard Sisk)
UPDATE: 1 juli - In totaal zijn er nu 650 Amerikaanse militairen aktief in Irak, 120 adviseurs moeten nog aankomen. Ook de nieuwe troepen komen weer deels uit Koeweit. Het troepenplafond is momenteel dus 770. Er zijn twee officiële missies, beveiliging van de ambassade en het vliegveld en evaluatie van de veiligheidssituatie en de kapaciteit van het Iraakse leger. De meegenomen helikopters zijn Apaches en de drones zijn onbewapende Shadows, een kleiner type dat met een katapult wordt gelanceerd.
Bronnen: McClatchy (James Rosen), AFP
UPDATE 2: 8 juli - De Bataan is de Perzische golf binnengevaren. Daarmee zijn tegelijkertijd een vliegdekschipeskader (CSG) en een komplete Parate Amfibische groep (ARG met drie schepen) in de regio, in totaal negen schepen. De Mesa Verde ligt in de haven van Koeweit. Bij de begeleidende schepen van de Bush is naast de al genoemde ook nog de destroyer Roosevelt (DDG-80).
Bron: USNI News (Sam LaGrone)
UPDATE 3: 27 juli - Er zijn nu 242 Amerikaanse adviseurs in Irak, nog niet de 300 die waren aangekondigd. Rond 20 van de 62 nieuwe adviseurs hebben op 14 juli een commandocentrum (command and control) ingericht voor de Amerikaanse veiligheidstroepen in en rond Bagdad. In totaal zijn er nu 707 Amerikaanse militairen operationeel in Irak (650 op 1 juli). President Obama heeft tot nu toe 775 miljoen dollar aan het Congres gevraagd voor de financiering van de militaire aktiviteiten in Irak, waaronder 475 miljoen voor de extra veiligheidstroepen en adviseurs. Naast de 707 al genoemde VS-militairen zijn er ook nog 100 in Irak in het kader van de normale militaire samenwerking vanuit de ambassade. Er zijn 465 militaire beveiligers voor de ambassade en vliegvelden alsmede voor logistiek en drone-operaties.
Bron: The Hill (Kristina Wong)
UPDATE 4: 2 september - De Bataan blijft drie weken langer bij de Vijfde Vloot. De AV-8B Harriers van de 22ste MEU (mariniers) vliegen sinds 8 augustus inlichtingen- en verkenningsmissies boven Irak. Ze blijven nu tot oktober wanneer het amfibische landingsschip Makin Island met de 11e MEU de taak overneemt. De Makin Island is nu aan het oefenen met Maleisië.
Bron: Navy Times

Geen opmerkingen:

Een reactie posten