zondag 5 mei 2013

Israëlische leger houdt een alarmoefening aan de noordelijke grens


30 april - Gisteravond is een grootschalige onaangekondigde alarmoefening van het noordelijk kommando van het Israëlische leger (IDF) begonnen. 2000 reservisten van de formatie Etgar moesten zich verzamelen bij materieeldepots en zijn nu bezig met een vierdaagse brigade-oefening, waarbij met scherp wordt geschoten. Het gaat officiëel om het testen van de paraatheid en de operationele fleksibiliteit van de oefenende onderdelen. Dit soort reserve-eenhenden worden geacht binnen 48 uur in aktie te kunnen komen.
Op een dergelijke schaal is zo'n oefening de laatste jaren echter niet meer voorgekomen en een verband met de oplopende spanningen rond de grenzen met Syrië en Libanon ligt voor de hand. Het scenario gaat volgens de Jerusalem Post uit van een plotselinge eskalatie in het konflikt met Hezbollah, leidend tot een invasie van grondtroepen in Libanon.
In februari heeft een tankbataljon van de 401ste pantserbrigade al uitgebreid geoefend op de Golan. Het 9e Eshet bataljon met de meest geavanceerde Merkava 4 tanks, oefende gevechtssituaties met meervoudige verliezen. Ook de mariniersbrigade Nahal oefende die maand grootschalig op de Golan, eveneens een paraatheidsoefening.
In september vorig jaar vond een verrassingsoefening met snelle mobilisatie van artillerie-eenheden van de West Bank tot het noorden plaats.
Bronnen: The Jerusalem Post (Yaakov Lappin), Al Akhbar English (Yahya Dbouk)
UPDATE: In de Israëlische politiek heeft het bericht voor grote opschudding gezorgd, omdat de minister van defensie niet op de hoogte zou zijn geweest van de oefening. Hij moest het nieuws horen van journalisten. Politici en een ex-minister van defensie verklaarden de gang van zaken voor onwaarschijnlijk te houden.
Bron: The Times of Israel (Aaron Kalman)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten