zondag 26 mei 2013

Franse Reaper drones niet bewapend

20 mei - Frankrijk koopt twee Reaper drones (Predator 2) van General Atomics. De Reapers waren oorspronkelijk bestemd voor de Amerikaanse luchtmacht, maar worden nu met toestemming van het Pentagon eerder uit de produktielijn gehaald om snel aan de Fransen te kunnen leveren. De drones zullen vliegen in een Amerikaanse konfiguratie, zodat ze alleen inzetbaar zijn in de Sahelzone en niet in Frankrijk zelf. Ze zullen waarschijnlijk gestationeerd worden in Niamey in Niger.
Tot nu toe beschikt de Franse luchtmacht op het gebied van de MALE (Medium Altitude Long Endurance) drones alleen over vier van het type Harfang met veel geringere kapaciteit. Ze worden onderhouden door EADS Cassidian, het kontrakt is net met twee jaar verlengd. Twee ervan zijn gestationeerd in Niamey waar de Amerikanen ook Reapers en Predators hebben.
"Voor het moment" zullen de drones niet worden bewapend. Het Franse militaire blog Secret Défense voert daarvoor twee redenen aan. Het ministerie van defensie zou rekening willen houden met de politieke gevoeligheden nu tegen het dronegebruik van president Obama een storm van kritiek aan het aanzwellen is. De tweede reden is dat het onzeker is of de VS wel bewapende drones willen verkopen zonder daar een zekere mate van kontrole op te houden. Bijvoorbeeld door ze alleen vanaf Amerikaanse bases te laten vliegen. Dit zou voor de Fransen vrijwel zeker niet akseptabel zijn.
Bron: Secret Défense (Jan Dominique Merchet)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten