donderdag 27 juni 2024

Finland krijgt een NAVO-landcommando

14 juni - In Finland komt een nieuw landcommando van de NAVO met troepen. Dit commando gaat grondoperaties in het noorden van Europa en Scandinavië leiden. De lokatie is nog niet bekend gemaakt. In de nieuwe commandostruktuur van de NAVO gaan alle Noord-Europese landen onder het NAVO-hoofdkwartier Joint Force Command Norfolk in de VS vallen, dat het noordelijk Atlantisch gebied bestrijkt in plaats van het oostelijke NAVO-commando in het Limburgse Brunssum.

Bron: Reuters (Anne Kauranen)

NAVO vormt landcorridors voor grote Europese oorlog

4 juni - De NAVO maakt plannen voor een aantal landcorridors om troepen en pantservoertuigen snel naar de frontlijn te kunnen brengen in geval van een grote Europese oorlog met Rusland. Er zijn vijf havens aangewezen met de bijbehorende logistieke routers naar het oosten. Volgens de bestaande plannen moeten Amerikaanse soldaten landen in Nederlandse havens (Rotterdam) om vandaar per trein naar het oosten te gaan. Maar nu maakt het logistieke commando JSEC in Ulm sinds vijf jaar ook plannen voor reservehavens en routes voor het geval dat de troepen die via Nederland gaan worden gebombardeerd of de Noord-Europese havens verwoest worden. Daarvoor in de plaats vindt het transport dan plaats via Italiaanse havens (via Slovenië en Kroatië naar Hongarije) of Turkse en Griekse havens (via Bulgarije en Roemenië). Ook zijn er plannen om gebruik te maken van havens in de Balkan en via Noorwegen en Zweden naar Finland.

De commandant van JSEC denkt ook dat op basis van de ervaringen in Oekraïne de tijd van grote logistieke bases zoals in Afghanistan en Irak voorbij is. Ze worden al in het begin van een oorlog vernietigd. Luchtverdediging in Europa is erg schaars. Er zou maar 5% aanwezig zijn van hetgeen nodig is om de Midden- en Oost-Europese landen te verdedigen. De Britten hebben grote problemen met de raketverdediging voor de zes Type 45 destroyers van hun marine. De Britse landmacht heeft zes moderne Sky Sabre luchtverdedigingssystemen, maar het bereik van hun onderscheppingsraketten gaat niet verder dan 40 km en twee ervan staan overzee (de Falkland-eilanden en mogelijk het Midden-Oosten of Cyprus voor training). Het is ook in Polen ingezet. De VS hebben een batterij Patriot ingezet om een luchthaven in het zuiden van Polen te beschermen die een belangrijke rol speelt bij de wapentransporten naar Oekraïne.

Bronnen: The Telegraph (Joe Barnes), Financial Times (Henry Foy, John Paul Rathborne)

Eerste bilaterale legeroefeningen van China en Mongolië in de Gobiwoestijn

10 mei - China heeft per spoor een brigade van de 79ste Legergroep met materieel verplaatst van de grensstad Erenhot in Binnen-Mongolië (een Chinese regio) naar een oefengebied diep in de Gobiwoestijn om daar te oefenen met het leger van Mongolië. De oefening Steppe Partner 2024 vindt plaat in de zuidoostelijke provincie Dornogovi van Mongolië.

Vorig jaar juni nam China ook al deel aan de multinationale oefening in vredesoperaties Khaan Quest 2023 in Mongolië. In het verleden heeft China ook troepen per spoor vervoerd naar Laos en Rusland.

De Mongoolse strategie is om te balanceren tussen China en de VS.

Bron: South China Morning Post (Seong Hyeon Choi)