maandag 6 november 2023

In stilte hadden de VS hun basis in Israël uitgebreid [UPDATE]

27 oktober - The Intercept bericht hoe het Pentagon, twee maanden voor de aanval van Hamas, een kontrakt voor 35 miljoen dollar had afgesloten om zijn geheime basis op de berg Har Qeren in de Negevwoestijn uit te bouwen. 'Site 512' is een radarinstallatie die 20 km is verwijderd van de Gazastrook en de lucht afspeurt op zoek naar raketaanvallen op Israël. Volgens Intercept kijkt de basis naar de middellange-afstands-raketten van Iran en zou dan (nog) geen rol hebben gespeeld in de huidige oorlog. Het kontrakt betrof een faciliteit voor de Amerikaanse troepen op de basis (de VS stellen officieel dat de Amerikanen werken op een Israëlische basis), die sinds 2017 actief is. Eerder werd Site 512 aangeduid als een cooperative security location, medegebruik dus, maar dergelijke CSLs kunnen meer dan 1000 VS-troepen huisvesten.

UPDATE: 3 november - Intercept: Israëlische aannemer voor VS-basis betrokken bij bouw van illegale nederzetting op de West Bank 

Bron: The Intercept (Ken Klippenstein, Daniel Boguslaw)

Israëls onderzeeërs naar gevechtsposities

24 oktober - Defense Blog bericht dat Israël zijn onderzeeërs van het type Dolphin naar gevechtsposities langs de kust van de Middellandse Zee heeft gestuurd. De marine beschikt over vijf actieve moderne Dolphins van Duitse makelij (HDW). Het zijn de Dolphin, de Leviathan (allebei 1999), de Tekumah (2000), de Tanin (2014) en de Rahav (2016). Aan de Drakon wordt nog gebouwd. De laatste drie zijn verbeterde, stillere, Dolphin II, die langer onder water kunnen blijven. Over het algemeen wordt ervan uitgegaan dat deze boten nukleair bewapend kunnen worden en dan bestemd zijn voor het uitvoeren van een 'tweede slag'. De Popeye Turbo geleide wapens van de Dolphin II hebben een bereik van 1500 km.

Bron: Essa News (KMO)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten