maandag 6 maart 2023

Heeft Oekraïne nieuwe wapens voor lange afstand? (UPDATE)

22 februari - Er zijn vragen gerezen naar aanleiding van explosies in de stad Marioepol in Russisch bezet gebied van Oekraïne. Marioepol aan de kust van de Zwarte Zee ligt op 80 km afstand van de dichtstbijzijnde Oekraïense posities. Dat is net iets verder dan het maximale bereik van de precisiemunitie van M142 HIMARS of M270 MLRS, wapensystemen die door het Westen zijn geleverd (rond 70 km). Een verklaring zou kunnen zijn dat Oekraïense artilleristen ook al de beschikking hebben gekregen over de Ground Launched Small Diameter Bomb (GLSDB), die eveneens met HIMARS kan worden verschoten. Die kan 150 km ver reiken, maar was voor zover bekend nog niet op het slagveld aangekomen. Een andere mogelijkheid is een wapensysteem van Oekraïne zelf, de Vilkha-M multipele raketwerper (gebaseerd op een verder ontwikkeld sovjetwapen, de BM-30 Smerch), die 130  110 km ver komt. Anders dan HIMARs is deze niet gebaseerd op navigatie met behulp van satellieten.

In december was al bekend geworden dat de Oekraïense verbeterde Tu-141 drones die tot ver in Rusland terecht kwamen, verbinding legden met Amerikaanse satellieten voor GPS-gegevens om hun doelen te raken. Dit kan deze satellieten tot legitieme oorlogsdoelen maken voor Rusland, hetgeen de VS de oorlog in zou kunnen trekken, zo evalueerde de Asia Times. En in februari bevestigden Oekraïense woordvoerders aan de Washington Post dat het Oekraïense leger voor de meeste van hun precisieaanvallen coördinaten nodig hebben die worden "bevestigd" door de VS. Ze zeiden dat de Amerikanen hiermee geen goedkeuring gaven om de doelen aan te vallen, maar alleen een adviserende rol hadden. Maar soms gaven de VS de coördinaten niet en dan vuurden de Oekraïners ook niet. Het brengt Amerika steeds dichter bij een actieve rol in de oorlog.

Bronnen: The Drive - The War Zone (Howard Altman), The Washington Post (Isabelle Khurshudvan, Dan Lamothe, Shane Harris, Paul Sonne), Asia Times (Uwe Parpart, David P. Goldman) 

UPDATE: 1 maart - Meer nieuws over de Vilkha-M. Er zouden er inmiddels een honderdtal van zijn geproduceerd. Het programma is in 2018 begonnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten