dinsdag 18 januari 2022

Oekraïne stuurt luchtafweer naar het zuiden (UPDATE)

11 januari - Het Oekraïense leger heeft op 6 januari een eenheid met luchtdoelraketten verplaatst van de oorlogszone in de Donbas naar het zuiden om een eventuele Russische luchtaanval vanuit de Krim op te vangen. Ze zijn bewapend met een S-300PS opgevoerd systeem uit de sovjettijd. Het bataljon dat deze wapens bedient hoort bij de 201ste Brigade Geleide Wapens van de luchtmacht. De raketten hebben een bereik van 75 km en kunnen een hoogte halen van meer dan 2500 meter.
De Oekraïense luchtmacht heeft rond 100 S-300 lanceerinrichtingen, 72 Buk-M1 systemen en een klein aantal S-125 systemen.
Bron: Coffee or Die (Nolan Peterson)

Rusland houdt schietseries in het westen

11 januari - Het Westelijke Militaire Distrikt van het Russische leger houdt met 3000 militairen schietoefeningen in de regio Smolensk (ter hoogte van de grens met Belarus) en de regio's Voronezh, Belgorod en Bryansk (ter hoogte van de Oekraïne). 300 stuks materieel zijn ingezet, waaronder T-72B3 tanks en BMP-2 pantserinfanterievoertuigen.
Bron: Reuters (Tom Balmforth)

UPDATE: Zweden intensiveert patrouilles op Gotland

14 januari - Zweden heeft de zichtbare legerpatrouilles rond de haven en het vliegveld van het strategische eiland Gotland in de Baltische Zee opgevoerd. Het eiland ligt op 330 km van de Russische vesting Kaliningrad, het hoofdkwartier van de Baltische vloot. Aanleiding was het verschijnen van Russische landingsschepen in de Baltische Zee.
Bron: Reuters (Helena Soderpalm, Anna Ringstrom)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten