woensdag 1 april 2020

VS stationeren Patriots in Irak

30 maart - AFP meldt vandaag op basis van Iraakse en Amerikaanse militaire bronnen dat de VS twee batterijen Patriot hebben geïnstalleerd op de Iraakse bases in Erbil (Koerdistan) en Ain al-Asad (afgelopen week), die in januari door Iraanse raketten werden getroffen. Het gaat daarbij om zowel de radars als de onderscheppingsraketten.
Voor AFP was nog onduidelijk of de regering van Irak toestemming had verleend. Zeker nog twee batterijen zouden zijn aangewezen om in Irak te worden ingezet [Ze zijn nu nog in Koeweit].
Jane's Defence Weekly meldt op basis van een bron uit de provincie Anbar dat de Patriots worden geplaatst op een nieuwe basis bij de plaats Umm Samij, aan de Eufraat 10 km ten noordoosten van vliegbasis Ain Al-Asad. Als de Patriots bedoeld zijn om een aanval van Iran af te weren vindt Jane's dit vreemd, omdat Patriots normaal gesproken geplaatst worden op korte afstand achter het te verdedigen objekt. Het zou wel verklaren waarom C-RAM nabijverdedigingssystemen [weliswaar vooral geschikt tegen - langzamere - raketartillerie en mortiergranaten]  ook op de nieuwe basis geplaatst worden. Op Ain al-Asad kunnen de VS al beschikken over de Phalanx voor dat doel.
Bron; AFP, Jane's Defence Weekly (Jeremy Binnie)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten