dinsdag 16 mei 2017

Gaat Duitsland weg uit Incirlik?

15 mei - De Duitse politiek blijft zoeken naar een alternatief voor de Turkse vliegbasis Incirlik om zijn Tornado's met een verkenningsrol in de strijd tegen ISIS en een tankvliegtuig te stationeren. Een tweede parlementaire delegatie van de Bondsdag is nu de toegang tot de daar gelegerde 260 Duitse soldaten geweigerd. Volgens bronnen in de defensiecommissie wordt de komende weken een besluit over de verplaatsing verwacht, waarbij de favoriete nieuwe bestemming Jordanië zou zijn.
De aanleiding voor het konflikt was oorspronkelijk een Duitse verklaring over de Armeense genocide van 1915. Nu is daar bijgekomen dat Duitsland asiel heeft verleend aan een aantal Turkse NAVO-officieren die vervolging vreesden na de mislukte coup van vorig jaar. En de Duits-Turkse publicist Deniz Yucel [die werkt voor die Welt] zit vast in Turkije in het kader van de zuiveringsoperatie in de media na de coup.
Bron: Deutsche Welle
UPDATE: 17  mei - Duitsland overweegt nu officieel de troepen te verplaatsen naar Jordanië. Volgens een woordvoerder van het ministerie van defensie zijn Kreta en Cyprus ook mogelijke lokaties, maar is Jordanië het gunstigst. Geografie en verbindingen met andere bondgenoten behoren tot de kriteria.
Bron: Reuters (Madeline Chambers, Michael Nienaber)
8 juni - Het Duitse kabinet heeft gisteren besloten de troepen en materieel waaronder Tornado's terug te trekken uit Incirlik. Ze gaan naar de basis Azraq in Jordanië. De verplaatsing betekent dat de Duitse tankvluchten als steun van de oorlog tegen ISIS voor twee tot drie weken worden onderbroken en de verkenningsvluchten van de Tornado's voor twee tot drie maanden.
Er is geen nieuw mandaat van het parlement nodig.
Bron: AFP

Geen opmerkingen:

Een reactie posten