woensdag 30 september 2015

Rusland bereidt de luchtaanvallen in Syrië voor

28 september - Amerikaanse inlichtingendiensten hebben volgens CNN geconstateerd dat in Russische havens raketsystemen voor de korte afstand (multiple launch rocket systems - MLRS) klaar staan om verscheept te worden - vermoedelijk naar Syrië. Ook zijn een klein aantal langeafstandsbommenwerpers verplaatst naar vliegbases in het zuiden van Rusland - Syrië binnen bereik.
Er worden dronevluchten voor verkenning gemeld naar de provincies Idlib, Hama en Latakia. De conclusie is dat luchtaanvallen elk moment kunnen beginnen.
Eerder was al bericht dat een geavanceerd Russisch luchtverdedigingssysteem op weg was naar Syrië dat vermoedelijk eerder door Russen dan door Syriërs zal worden bediend.
Het SA-22 systeem, Russische benaming Pantsir-S1, is waarschijnlijk bedoeld voor de nabijverdediging van de basis die de Russen bij Latakia aan het inrichten zijn. Overigens was het ook in 2013 al naar Syrië gestuurd, het gaat nu echter om een nieuwere versie.
Le Monde meldde op 24 september dat er toen 28 gevechtsvliegtuigen op de basis Bassel-Al-Assad bij Latakia stonden: vier jagers Sukhoi Su-30, 12 bommenwerpers Su-24 en 12 Su-25 voor luchtsteun aan grondtroepen. De Su-30 is een modern multifunktioneel gevechtsvliegtuig dat onder meer ook geschikt is als onderscheppingsjager en daarmee het deel van het Syrische luchtruim dat Rusland wil beveiligen, vrij moet kunnen houden van andere (onder meer VS) luchtmachten. Daarnaast zijn volgens Amerikaanse bron aanwezig gevechtshelikopters Mi-24 en transporthelikopters Mi-8, artillerie en in elk geval negen tanks. Ook van dit materieel zal een flink deel bestemd zijn om de basis te verdedigen.
Bronnen: Reuters (Dan Williams), Le Monde (Madjid Zerrouky), CNN (Barbara Starr, Tel Kopan)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten