maandag 27 juli 2015

Troepen van Saoedi-Arabië en de Emiraten ingezet in Jemen

21 juli - Jane's Defence Weekly en Al-Watan (Saoedi-Arabië) melden de komst op 17 juli van Saoedische special forces in Aden, de zuidelijke havenstad in Jemen. Op foto's van de social media waren goed uitgeruste soldaten met aanvalsgeweren AK-103 te zien die in gebruik zijn bij Saoedische parachutisten en special forces. Het zou gaan om een vijftigtal manschappen met officieren, die de terugkomst van Jemenitische functionarissen begeleidden die waren uitgeweken naar Saoedi-Arabië. Een Saoedische bron vertelde Jane's dat het ging om personeel van de 64th Airborne Brigade van de Saoedische landmacht.
De aanwezigheid van militairen uit de Verenigde Arabische Emiraten bij Operation Restoring Hope, de door de Saoedi's geleide interventie in Jemen, is ook vastgesteld aan de hand van berichten over gesneuvelde soldaten.
Bron: Jane's Defence Weekly (Jeremy Binnie)
UPDATE: 4 augustus - Volgens een bron van Defense News uit de Arabische coalitie zijn er op 2 augustus 2800 militairen geland in Aden, meest Saoedische special forces, inlichtingen- en logistiek personeel. Het doel is de stad en de militaire basis Al-Anad (uit de tijd van de Sovjet-Unie) zo'n 50 km ten noorden ervan. Er zijn beelden op de social media van LeClerc tanks, BMP pantservoertuigen en M-ATV's (mijnbestendige voertuigen), die worden ontscheept in de haven. De New York Times meldt dat ook een brigade van de Verenigde Arabische Emiraten met tanks en pantservoertuigen in Aden is geland.
Eerder had Jane's Defence Weekly al gemeld dat  het logistieke schip Swift (High Speed Vessel 2 - HSV-2) nu varend onder de vlag van de Emiraten was opgedoken voor de haven van Aden. De HSV-2 werd van 2008 tot 2013 ingezet door de Amerikaanse marine. Het schip kwam op 15 juli vanuit de werf in Tasmanië aan in de Emiraten, voer op 23 juli door de Straat van Hormoez en was van 26 op 27 juli in de haven Salalah in Oman. Het schip is kennelijk gebruikt bij de amfibische operatie.
Bronnen: Defense News (Awad Mustafa), The New York Times (Saeed Al-Batati, Kareem Fahim), Jane's Defence Weekly (Jeremy Binnie)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten